Как да подготвите автомобила си за жегите

1900
Как да подготвите автомобила си за жегите
Снимка: Shutterstock

Лятото вече настъпва, като палещите слънчеви лъчи, високите температури и прахът по пътищата - всичко това може да причини ненужни проблеми на водача и дори да доведе до повреда на автомобила. Работата е там, че превозното средство също трябва да бъде готово за експлоатация в новите метеорологични условия. Ето ви 8 съвета за това:

Смяна на гумите

Тази процедура трябва да се извършва през пролетта, но има шофьори, които я пренебрегват. Статистиката показва, че до 10% от водачите все още карат със зимни гуми, като обясняват това с факта, че рядко ползват колата си. Не бива обаче да се забравя, че зимните гуми имат ужасни качества при топло време. И това се отразява на безопасността.

Как да измиете колата през лятото

Летният сезон наближава и съответно настъпва времето на отпуските, когато повечето хора тръгват на път с автомобил. А како по-хубаво от...

Проверка на спирачките

През зимата и пролетта любителите на бързото шофиране често са ограничени от тежките метеорологични условия. През лятото обаче безразсъдните шофьори става все повече, което съответно увеличава и броя на внезапните спирани. Затова и проверката на спирани апарати, накладки и дискове е задължителна. Тя може да е визуална, но при усещане на проблем трябва да се посети сервиз.

Смяна на филтри и масло

През зимата и пролетта въздушният филтър на автомобила може да се запуши с мръсотия и прах. В такива случаи обикновено разходът на се увеличава значително. Освен това, ненавременната смяна на филтъра може да доведе до повреда на двигателя. В същото време си струва да проверите нивото на маслото и ако е дошло времето за неговата смяна, не го отлагайте.

Проверка на радиатора и антифриза

4-те най-чести причини спирачките на колата ви да отказват

Повредата в спирачната система на автомобила е сериозен проблем, който може да доведе до злополука и да застраши живота не само на возе...

Задължително се провери и състоянието на охладителната система на автомобила. Ако нивото на антифриз е недостатъчно, трябва да се долее охладителна течност, а при нужда и да се смени. Експерти препоръчват сипването на качествен антифриз, защото това е начин да се избегнат бъдещи проблеми с основните системи на автомобила. В началото на лятото е добре да се почисти и радиатора, като той се промива със специално вещество, което може да бъде закупено в магазините.

Проверка на климатика

През лятото наличието на работещ климатик е по-важно от всякога. А най-често неправилната работа на устройството е свързана с изтичане на хладилен агент. В случая най-добрият вариант е посещение в сервиз, където могат да почистят цялата вентилационна система.

Проверка на чистачките

Перата на чистачките са консуматив, което означава, че те трябва да се сменят периодично. В крайна сметка износените чистачки не се справят с почистването на стъклото, което пряко се отразява на безопасността на автомобила. Освен това старите чистачки могат да повредят предното стъкло на автомобила, чиято смяна ще струва сериозна сума.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Електрическа кола блъсна петима души на изложение в Китай (ВИДЕО)

Какво означават цветните ивици и точки върху гумите?

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com