Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 причини, поради които шофьорите сами са виновни за високите разходи за ремонт

20 май 2024, 15:41 часа • 1847 прочитания

Осигуряването на безпроблемна работа на автомобила е основна отговорност на неговия собственик. Въпреки това, разходите за поддръжка при дилърите често са по-високи от разумните граници. Автомобилни механици разкриват защо в повечето случаи самите шофьори са виновни за допълнителните разходи за ремонт на автомобили.

Какъв е приемливият пробег за покупка на кола на старо

Ако шофьорът не иска колата му да се разпадне точно пред очите му, задължително трябва да преразгледа стила си на шофиране. Поговорката „колкото по-тихо се движиш, толкова по-далеч ще стигнеш“ е абсолютна истина и се отнася не само за безопасността, но и за пестене на гориво, както и за намалените разходи за поддръжка. Като избягва внезапното ускоряване и спиране, собственикът не само ще намали разхода на гориво, но и ще намали износването на компонентите и частите на автомобила. В резултат на това ще трябва да сменя по-рядко спирачни дискове и накладки, както и части на окачването, което носи значителни спестявания.

Когато става въпрос за закупуване на резервни части и консумативи, по-добре е да не се ходи при официални дилъри, а в специализирани магазини, където цените са много по-приятни за портфейла. Трябва да се отбележи, че самите дилъри често прибягват до същата тактика, като купуват от обикновени магазини на едро, за да допълнят асортимента си и след това препродават частите с голяма надценка.

Още: Как да разберете, че стартерът не работи?

Също така не трябва да се от консумативи. Това отдавна е доказано - неоригиналните части се повреждат много по-бързо. Освен това, ако се монтира такива части на автомобила, в крайна сметка се плаща значително повече, отколкото е спестено в началото.

Има и друг начин да се спестите от обслужването на колата си - шофьорът да свърши част от работата сам. Просто трябва да се изучи съответната литература или да се гледа видео инструкции в Интернет. Всеки шофьор ще може да смени филтри, накладки, да добави течности и дори сам да диагностицира някои неизправности. За разрешаването на сериозни проблеми обаче по-добре е да се обърне към професионалисти.

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес