Ауспухът е изгорял: замяна или ремонт?

11833
Ауспухът е изгорял: замяна или ремонт?
Снимка: Auto.Mail

Животът на изпускателната система до голяма степен зависи от характеристиките на шофиране, условията на работа на автомобила и качеството на самия ауспух. Най-издръжливите продукти от неръждаема стомана и алуминий издържат до 10 години. Често обаче проблемите с ауспуха започват след пет сезона, след което се появяват пропуски в системата, през които започват да излизат отработените газове.

Те влизат в кабината, което е вредно за здравето. Нивото на паразитен шум също се увеличава - появяват се характерни звуци от смилане и пукане, с една дума, спукана всмукателна система започва, меко казано, да дразни както собственика, така и другите участници в движението.

Когато изпускателната система откаже рано

Още: 3 хитри трика за бързо загряване на автомобила през зимата

Често ауспухът излиза от строя доста преди „крайния срок“, определен от производителя на автомобила - само след няколко години експлоатация. По правило това се случва, когато частта не е фабрично произведена и когато освобождаващите елементи са били изложени на външни влияния. Появилите се пукнатини могат да провокират резки промени в температурата, например при влизане в локва или пресичане на брод.

Снимка: Auto.Mail

Как да определите дали ауспухът е дефектен

В допълнение към глухите удари и скърцащи шумове, проблемите с изпускателната система ще бъдат подсказани от големи зони на корозия над набъбналия метал и сифонни отвори, които лесно се откриват при работещ двигател, ако колата бъде повдигната на крик.

Гъста струя дим, когато колата се движи, е друг знак, че е време да проверите ауспуха и конвертора. Също така, съответният проблем ще бъде показан от миризмата на отработени газове в кабината, увисването на ауспуха, забележимо намаляване на мощността на двигателя и динамиката на ускорението, както и повреди при стартиране на силовия агрегат.

Още: Кога ангренажният ремък е за смяна?

Защо дефектният ауспух трябва да бъде ремонтиран или сменен възможно най-скоро

Няма смисъл да отлагате ремонта на повредена изпускателна система. В крайна сметка, ако ауспухът е спукан, това ще повлияе на налягането в изпускателната система, което може да доведе до проблеми с дозирането на горивната смес. Възможно е изтичане на въздух - сензорът за кислород може да започне да задава неправилни параметри.

В резултат на това разходът на гориво се увеличава, динамиката на ускорението намалява, върху елементите на системата се появяват въглеродни отлагания и преобразувателят също се проваля. Керамичният прах, който се отделя, може да бъде засмукан в цилиндрите на двигателя и това да доведе до основен ремонт.

И накрая, според правилата за движение, управлението на автомобил с повредена изпускателна система е забранено. Съответно, собственикът на превозното средство е заплашен с глоба.

Още: Как да откриете повреда по цвета на отработените газове от колата

Как да поправите изгорял ауспух

Дори частичната подмяна на изпускателната система не е евтина процедура, особено при премиум автомобили. Ето защо в някои случаи е по-разумно да се закърпи дупка в ауспуха. Най-често проблемът се решава чрез заваряване - като правило, петна се заваряват върху изгорелите кутии на ауспуха.

Снимка: Auto.Mail

Този метод обаче не винаги работи, особено когато е трудно да стигнете до мястото на ремонта. Поради това се използва алтернативен вид ремонт, като „запечатване“ на празнината с високотемпературен уплътнител на основата на натриев силикат или течно стъкло. Материалът се нанася върху почистени повърхности и се оставя за два до три часа.

Този метод е подходящ, ако дупката има малък диаметър. Във всички случаи ремонтът трябва да завърши с нанасяне на специална топлоустойчива боя след почистване на третираната зона с абразивни материали, както и измиване и обезмасляване на повърхността.

Какво да направите, ако каталитичният конвертор се повреди

Каталитичният конвертор или, както често се нарича, неутрализатор, е елемент от изпускателната система, който намалява токсичността на отработените газове. Средно ресурсът на неутрализатора е около 100 000 км.

Най-добрият вариант е да замените частта с подобна нова, но цените са високи, тъй като в дизайна на частта са използвани благородни метали (родий, платина, паладий, злато и др.). Затова идеалният вариант е да го замените с така наречения ремонтен или универсален неутрализатор, който ще струва средно 3-5 пъти по-малко от стандартния.

Ще бъде още по-евтино да инсталирате пламегасител вместо изрязания „оригинален“ катализатор, който е заварен в изпускателната система на мястото на неутрализатора. Трябва обаче да се помни, че такава бюджетна „трансплантация“ ще остави колата с вредни отработени газове, които неизбежно ще проникнат в атмосферата и в кабината.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Кога включването на круиз-контрол е опасно за водача?

Колко станции за зареждане са необходими в Европа?

Европа може да наложи мита до 55%, за да ограничи китайския внос на електромобили

Евтините електромобили: Китай е напът да промени картата на световното производство

Електрическа кола блъсна петима души на изложение в Китай (ВИДЕО)

Какво означават цветните ивици и точки върху гумите?

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com