Автономното шофиране е факт! 100 км без човешка намеса

20045
Автономното шофиране е факт! 100 км без човешка намеса
Чрез експерименталния автомобил Mercedes-Benz S 500 INTELLIGENT DRIVE компанията демонстрира, че автономното шофиране е възможно в междуградски и градски условия.

Дългият около 100 километра маршрут от Манхайм до Пфорцхайм е следвал стъпките на новаторката Берта Бенц, която по този път преди точно 125 години предприема първото извънградско пътуване. Но сега S-класата е трябвало да се справя със светофари, кръгови движения, пешеходци, колоездачи и трамваи.При това – разчитайки на технология, която е много близка до серийното производство техника, която е подобна на наличната в новата E-класа и S-класа.

Експерименталният автомобил Mercedes-Benz S 500 INTELLIGENT DRIVE е оборудван за проекта с близка до серийното производство система от датчици. Въз основа на усъвършенствани датчици от новата S-класа развойните инженери са научили технологичната платформа да разпознава къде се намира, какво точно вижда и как трябва самостоятелно да реагира. Автомобилът намира пътя през натоварения градски и междуградски трафик чрез високоавтоматизирания „Пътен пилот“ (Route Pilot).

Болид на Фанджо е най-скъпата кола в света!

По време на традиционния Фестивал на скоростта в Гудууд (провел се този уикенд), се състоя търг на Bonhams, на който бе хвърлена бомбат...

Има три степени на автономното шофиране, които бяха дефинирани от работна група на Съюза на автомобилната индустрия (VDA), заедно с Федералния институт за изследване на пътищата в Германия (BASt): частично автоматизирано, високо автоматизирано и изцяло автоматизирано.

При частично автоматизирано шофиране водачът трябва непрекъснато да следи автоматичните функции и не може да се занимава с неща, несвързани с шофирането.

При високо автоматизираното шофиране водачът не трябва непрекъснато да наблюдава системата. Тогава в ограничена степен са възможни дейности, които не са свързани със шофирането. Системата сама разпознава границите си и предава шофирането обратно на водача своевременно и при достатъчен запас от време.

При изцяло автоматизирано шофиране системата може автономно да се справи с всички ситуации; водачът не трябва да наблюдава системата и може да се занимава с дейности, които не са свързани със шофирането. В тази степен също така е възможно и шофиране без водач.

Незабелязано от обществеността, но с всички необходими разрешителни и сертификати за TÜV, в началото на 2012 по маршрута на Берта Бенц започва изпробването на „Пътния пилот“ с три основни технологии на базата на E- и S-класата оборудвани с всички налични активни и пасивни системи за безопасност.

585 к.с. и 900 Нм за Mercedes S63 AMG

Днес, след продължила няколко месеца „шпионска“ сага около флагмана на Mercedes-Benz, бяха публикувани първите официални сн...

В тестовите автомобили са използвани само сензорни технологии, подобни на серийните автомобили Mercedes-Benz. Допълнително са разработени броя и разположението на датчиците, за да се постигне по-обхватно покритие на пространството около автомобила във всички посоки и да се получава допълнителна информация за него.

Въз основа на данните от тези датчици, определянето на собствената позиция на автомобила и посредством информация от дигитална карта в автономно движещите се автомобили се извършва анализ на достъпното за шофиране свободно пространство и планиране на собствения път. Необходимите за това алгоритми са развити от изследователската група на Mercedes-Benz в съвместна работа с института за измервателна и регулираща техника в Технологичния институт на Карлсруе (KIT).

Техническите промени в сравнение със серийната версия на Mercedes-Benz S-класа:

Базовата широчина на стереокамерата е увеличена, за да може допълнително към радара да се разпознават обекти на по-голямо разстояние и с помощта на камерата;

Два допълнителни далекообхватни радара са разположени в страничните предни брони, за да регистрират своевременно идващи отляво или отдясно автомобили в кръстовища. Още един далекообхватен радар наблюдава пътната обстановка отзад;

Кухня, баня и спалня в един Mercedes

  Въпреки че сме свикнали да виждаме предимно спортни и луксозни автомобили от Mercedes, този път германците ни изненадват с нещо...

Четири късообхватни радара в ъглите на автомобила подобряват разпознаването на близката заобикаляща среда и на други участници в пътното движение;

За наблюдаването на светофари се използва цветна камера зад предното стъкло с ъгъл на отваряне от 90 градуса;

Още една камера е насочена назад чрез задното стъкло, за да локализира автомобила с помощта на познати характеристики в заобикалящата среда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com