Бивш дизайнер на Jaguar разкрива интериора на бъдещето

929
Бивш дизайнер на Jaguar разкрива интериора на бъдещето
Снимка: Callum Designs

Бившият стилист на Jaguar и настоящ собственик на студиото Callum Designs - Иън Калъм, разкри как ще изглеждат интериорите до края на това десетилетие. Тук не става въпрос за виртуална реалност, холограми и срамежливи технологии, а за истински материали. За да постигнат целите за устойчиво развитие, те ще използват хранителни отпадъци и рециклирана пластмаса като суровини.

А как всичко това може да се комбинира, демонстрира рестомодът Porsche 911. Той е създаден от компанията на Калъм, която го използва за проучване на настроенията на потребителите. Проектът се фокусира върху довършителни материали, които ще отговарят на определени изисквания, но в същото време ще постигнат целите за устойчиво развитие. Тези обещаващи материали включват например пулпа от кафеени зърна, черупки от яйца, орехи, червена леща, както и рециклирана пластмаса.

9 интериорни решения, които да избягвате през 2023 г.

Архитектът и дизайнер Олга Бондаренко изброи остарелите тенденции в интериорния дизайн за 2023 г и сподели възможностите за замяната им...

Само във Великобритания всеки ден хиляди тонове хранителни отпадъци се озовават в боклука. Някои от тях могат да се рециклират, казва партньорът на Калъм в този проект – турската компания Ottan.

Освен това материалите, получени от тях, отговарят на инженерните и екологични изисквания, термично и износоустойчиви са. Пример за това е смес от яйчена черупка и епоксид, която произвежда непрозрачен, подобен на пластмаса материал за декоративни облицовки на бутони за прозорци.

В същото време оризът или лещата са по-добри за плафони и светещи ключове, тъй като правят полупрозрачни части. Пластмасовите вложки на предния панел могат да бъдат заменени с каша от кафе на зърна или моркови, а дървеният фурнир - от композити на базата на рециклирани дървесни листа. Тапицерията на седалките в Callum restomod е направена от плат Camira, получен от морски пластмасови отпадъци, както и филц Féline, суровината за който са PET бутилки. Постелките са регенеративен найлон Econyl.

В автомобилната индустрия има други примери за материали от ново поколение. Например BMW, съвместно с мексиканския стартъп Adriano di Marti, подобряват изкуствената кожа Deserttex, създадена на базата на биоуретанова матрица с подсилващо вещество от натрошени кактусови влакна. Също така се счита за обещаващ растителен материал Mirum, произведен от Natural Fiber Welding, който имитира всички свойства на традиционната кожа и прежда и е напълно рециклируем.

BMW ще ползва стари рибарски мрежи в колите си

Автомобилите на BMW ще получат декоративни елементи, направени от отпадъци от риболовната промишленост, по-специално стари риболовни мр...

Skoda също работи в тази посока. Съвместно с Техническия университет в Либерец специалистите от чешката компания създадоха екологично чист материал от пулпа от захарно цвекло. Освен това има текстил за панели на врати и колони. Произвежда се от влакната на мискантус - тръстика, която расте в субтропичните и тропическите райони на Африка и Южна Азия и се използва за производство на биогориво, което обещава двойна полза.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Holiday Mobile: Лидерът на Camping & Caravaning Expo 2024 ни очарова за пореден път

4 мита за бензина, в които мнозина все още вярват

Продажбите на нови автомобили в ЕС падат

Tesla съкращава хиляди служители

Какви глоби плащат автомобилните марки за вредни емисии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com