Два от фаворитите в „Дакар 2017” са готови с колите си

6004
Два от фаворитите в „Дакар 2017” са готови с колите си
Снимка: Peugeot

Два от основните фаворити за спечелването на легендарното рали „Дакар” – Peugeot и Honda, представиха своите автомобили. Състезанието, което отново ще се проведе в Южна Америка, стартира на 2 януари от столицата на Парагвай – Асунсион, като ще премине още през Аржентина и Боливия. Финалът е в Буенос Айрес на 14 януари.

Въпреки трудния терен, който трябва да преминат участниците, и в Peugeot, и в Honda, ще заложат на машини със задно предаване. Победителите от миналото състезание – отборът на Peugeot, показа нова версия на своето бъги, което вече носи названието Peugeot 3008 DKR. Като цяло обаче това е подобрен вариант на стария автомобил, като двигателят отново е поставен зад кабината на екипажа.

В тима отново залагат на 3,0-литров дизелов V6, при който мощността е намалена с 20 к.с., за да може той да отговаря на изискванията на Международната автомобилна федерация (FIA). Според инженерите на Peuegeot това ще бъде компенсирано от подобрена тяга и по-добра отзивчивост на ниски обороти.

Повишена е също така надеждността на електрониката, променена е геометрията на окачването и са поставени нови амортисьори. Прави впечатление, че в Peugeot 3008 DKR е поставена климатична система – нещо, с което пилотите на тима не разполагаха на „Дакар 2016”.

Съставът на тима на французите няма да се променя, като на старт ще застанат двукратният световен рали-шампион Карлос Сайнц (Исп), 12-кратният първенец в „Дакар” Стефан Петерханзел (Фр), както и 5-кратният победителя в ралито Сирил Депре (Фр). Дебютът на Peugeot 3008 DKR в състезания ще бъде в началото на октомври – на рали „Мароко”, където ще участват Сайнц и Депре.

Новата си машина показаха и от Toyota, където обаче тимът не е изцяло заводски, както е при Peugeot. Всъдеходът е получил името Hilux Evo, но въпреки това представлява истинска революция. Причината е, че за 5 години, откакто участва в подобни състезания, тимът от Южна Африка винаги е залагал на автомобили със задвижване към четирите колела. В случая обаче предаването е към задната ос, което е довело до намаляване на теглото – от 1915 на 1300 кг.

Промените при всъдехода са засегнали гумите, които по новите правила вече могат да бъдат по-големи, както и окачването на машината. Увеличена е и мощността на 5,0-литровия V8 двигател, който вече е поставен на ново място – под местата на пилота и навигатора му. Скоростната кутия си остава предишната – производство на френската фирма Sadev.

В Toyota обаче имат проблеми с шасито, което трудно се нагажда към задното предаване. Ако тези проблеми не бъдат отстранени в близките 1-2 месеца, то тимът ще заложи на версията на Hilux от миналата година, с която ще се състезават двамата основни пилоти – Жиниел де Вилиер (ЮАР) и Насер Ал-Атия (Катар). За Южна Америка все пас ще отпътува и една от новите версии на автомобила.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Защо е опасно да се зарежда автомобил с включен двигател

5 автомобилни компании отказаха да спасят застрашен от фалит производител

Популярна автомобилна компания произведе своя последен дизелов автомобил

Руски производител регистрира търговското име „Волга“

3 неща, които са забранени при поставянето на летни гуми

Audi пенсионира суперколата си

За първи път от 20 години в света има нов лидер по продажби

Вижте как се произвеждат колите на Tesla (ВИДЕО)

Защо е забранено въртенето на волана докрай

Директорът на Bentley застава начело на друг британски автомобилен производител

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com