Историята на Toyota в Льо Ман под един покрив

32976
Историята на Toyota в Льо Ман под един покрив

Новият болид Toyota TS040 Hybrid бе представен преди седмица с нова аеродинамика, задвижване на четирите колела и около 1000 к.с., генерирани от хибридния задвижващ тракт. Преди него обаче Toyota има три други WEC автомобила, които могат да бъдат видяни под един покрив в музея на Toyota Motorsport GmbH в Германия. Там в действителност е събрана цялата спортна история на Toyota.

 

Това е Toyota Supra от бъдещето

Автомобилната Нова година започна със стартирането на първото голямо изложение – това в Детройт. Изненадите на всеки салон са най...

Първият Льо Ман болид е Toyota TS010, разработен преди началото на „24 часа на Льо Ман“ през 1993 г. В своята кариера болидът печели три състезания и записва четири най-бързи времена в състезанията, в които участва (не само „24 часа на Льо Ман“).

 

Следващ в историята е Toyota TS020 (познат още като GT-One), дебютирал през 1998 г. в Льо Ман. Моделът записва три рекордни обиколки, но не успява да достигне до победа. Болидът с №29 (на снимката) е близо до победата, но отпада заради проблем в скоростната кутия. Той е пилотиран от Тиери Бутсен, Ралф Келенерс и Джоф Лий. На следващата година карания от Мартин Брандъл, Емануел Колард и Виченцо Соспири също отпада в Льо Ман.

TS020 става известна и с това, че Toyota трябва да направи два автомобила за обществените пътища, за да получи хомологация за състезанията. Единият от тях е в Япония, а другият в музея на Toyota Motorsport GmbH.

Дали Ferrari вече не се упражнява на тема LMP1?

Мина около половин година, след като Ferrari за пръв път намекна, че новият 1,6-литров турбо двигател за F1 би могъл да задвижва и LMP1...

 

През 2012 г. се появи Toyota TS 030 Hybrid. Болидът имаше огромен потенциал и бе много близо до Audi R18 e-tron, но така и не успя да спечели „24 часа на Льо Ман“. TS 030 показваше по-бързи времена за обиколка, но изразходваше повече гориво, не беше имунизирана от технически проблеми и катастрофи. Тази година Toyota отново ще атакува 24-часовата надпреварата, но вече с повече натрупан опит. Но и в конкуренцията на още един заводски отбор – този на Porsche.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com