Jeep Grand Cherokee 2014: Rock&Roll Train (тест-драйв)

178918
Снимки: Христо Петров

През 2011 г. Jeep съблече грубата утиформа от каления в безброй битки ветерен. Беше дошло време те да бъдат изпрани с европейски омекотител, а след това Chrysler и Fiat да изгладят новия му костюм. За моделната 2014 година Grand Cherokee е станал още по-привлекателен с освежена визия, нови двигатели, 8-степенна автоматична трансмисия и още няколко системи за активна безопасност. Но за мен оценката на един американски автомобил (ако не е muscle car) започва от интериора, който според мен винаги е бил ахилесовата им пета. Но не и в този случай. Тук Grand Cherokee впечатлява, а за офроуд способностите му е изписано много.

Шири се твърдението, че SUV сегментът е убил истинските всъдеходи. Или поне е на път да го стори. Ветераните вече само разказват за успехите си, а тези на активна служба са ги заковали зад бюрото. Факт е, че днес модата се диктува от младите новопопълнения, които не биха рискували да изцапат лъснатите си ботуши извън пътя, който години наред бе тъпкан от грубите кубинки на ветераните. Има основания за смяната на караула, защото времената се менят, нуждите на хората също. Рокът също замира, а аналогията съвсем не е случайна. Рокът подхожда много повече на високопроходимите автомобили, отколкото на излъсканите SUV-ове и кросоувъри, от които не рядко звучат балкански ритми. Приликата е, че и двете явления са изчезващ вид, но именно поради това се полагат неимоверни усилия за опазването им. Няма да забравя никога как Rock&Roll влакът се заби на „Васил Левски“, нито ще забравя малкото останали истински бойци, които могат да изорат всяка нива, а след това със стил да ви стоварят пред някой лъскав клуб на жълтите павета. Един от тези модели е именно Jeep Grand Cherokee. Колегата ми Христо Петров попита сина си днес дали знае каква е тази кола, а на отрицателния му отговор той му каза: „Това е Джип Джип“. Да, това е марката, която е дала името си на цял клас. И не случайно.

 

Дългогодишната сага около аферата Daimler-Chrysler-Fiat постави угрозата пред Jeep, тази култова за автомобилния бизнес марка, да изневери на корените си. Опасенията обаче се оказаха неоснователни след спорната предница на Grand Cherokee от 2011 г. Важното е, че сега тя се е върнала към корените на марката.

ВИЖТЕ КАЛНАТА СНИМКОВА ГАЛЕРИЯ НА JEEP GRAND CHEROKEE

Промените във визията отпред веднага се набиват на очи. Предната решетка е скъсена, фаровете са изтънени, докато фаровете за мъгла са качени нагоре и много по-изразени. Автомобилът е оборудван с би-ксенонови фарове с дневни LED светлини.

 

Големите ми притеснения обаче бяха свързани с интериора. Не е имало американски автомобил (не ме контрирайте, че този вече не е толкова американски, което е в негов плюс), като изключа няколко muscle cars (в които няма абсолютно никакво значение как е оформено таблото), в който да съм се качвал и да не съм се разочаровал. Гадни пласмаси, нацепваща се кожа, тъпи прибори... Но Grand Cherokee ме изненада. Много приятно.

 

В автомобил са използвани много висококачествени материали (ще отбележа, че карам върховното оборудване Overland Summit) като кожа Natura Plus и истинско дърво за облицовка. Предните колони и част от тавана пък са облицовани с велур, а новият триспицов волан допълнително подсилва премиум усещането. Сред нововъденията са новият UConnect с 8,4 инчов сензорен екран, както и за марката 7-инчов TFT информационен дисплей на инструменталното табло. Той е в квадратна форма, заобиколен от ляво и дясно с аналогови оборотомер, горивомер и прибор за отчитане на температурата на охлаждащата двигателя течност. Дигиталният TFT инфо дисплей пък предлага всевъзможна информация, която дори е объркваща на моменти. Скоростният лост е изключително, атрактивен а под него е контролният блок на сърцето на Grand Cherokee.

 

За мое огромно съжаление не знам подходящо място за истински офроуд, затова се задоволих само да изцапам автомобила. Но нямам абсолютно никакво съмнение, че Grand Cherokee би се справил с голяма част от офроуд препятствията. Това може да се препише на системата на Jeep за въздушно окачване Quadra-Lift и системата за контрол на сцеплението Select-Terrain. Тя е подобрена с въвеждането на новата система за ръчно управление на предавките Select-Speed Control, която в комбинация с Off-road пакета, позволява на водача да контролира скоростта на спускане или изкачване като използва превключвателите на волана вместо педалите на газта или спирачката.

Големите новости са свързани с дебюта на 8-степенната скоростна кутия на ZF, която, както вече съм казвал, е едно от най-хубавите неща в индустрията през последните години. Въобще няма да задълбочавам в тази посока, тъй като предишният автоматик беше мнооого остарял, и с мнооого по-малко на брой предавки. Освен всичко Selec-Speed Control позволява ръчно управление на предавките от волана, но самите планки са много малки и стоят някак неестествено. Но за сметка на това трансмисията реагира отлично в спортен режим на работа, като задържа избраната предавка, а не решава сама да ти превключи на по-висока. Все пак настройката е такава, че смяната на предавките в режим D се усеща, докато не такъв е случаят при BMW.

 

Въпросната трансмисия дебютира с 3,0-литровия V6 дизелов двигател, както и с бензиновите V6 и V8 модификации. Дизелът, който може да се предположи, че е дело на Fiat (а в това няма нищо лошо, защото италианските дизели са много добри), е производство на VM Motori Cento във Ферара, Италия. Там между другото се произвеждат дизелите на Kia, а въпросният 3,0-литро V6 агрегат се вгражда в дизеловото Maserati Ghibli, но с повишена мощност и въртящ момент. В Grand Cherokee тези два параметъра са съответно 250 к.с. и впечатляващите 570 Нм. Те обаче идват при 2000 об/мин, тъй като (незнайно защо) инженерите са преценили, че едно турбо стига. Да, повече мощност не е необходима, но пък така би се избегнала турбо дупката, каквато сега очевидно има. Такава вече не съм склонен да прощавам. Добре че поне „звукарите“ са си свършили работата и двигателят звучи наистина впечатляващо. Бих изтъкнал и много добре обезшумения интериор, макар че страничните огледала са доста големи.

 

На асфалта Grand Cherokee стъпва тежко (с 2500 кг) и уверено, но все пак се забелязва известна склонност към недозавиване при малко повече натискане в завои. Връзката с предните колела също не е особено склонна за диалог с мен, но трябва да си напомня, че това е автомобил с силно изразени офроду качества, който не може да извади пътното поведение на Х5. Иначе километрите ги мачка комфортно и самоуверено, а на таблото се изписва цифрата от 10,2 л/100 км.

Новият Jeep Grand Cherokee 2014 е дооборудван с Forward Collision Warning с Crash Mitigation - тя използва сензори на базата на радар и проверява дали автомобилът не приближава предходния прекалено бързо, ако е необходимо подава сигнал на водача, за да може да предприеме действия и да избегне сблъсък. Ако водачът не реагира Forward Collision Warning и Crash Mitigation автоматично спират автомобила, за да не се допусне инцидент. Това нещо е изключително полезно, защото имах неприятното усещане да се възползвам от него. Всичко мина ок, а звуковият сигнал и червената аларма на таблото няма как да не ви привлекат вниманието, ако някой тъпак пред вас се целува с любовницата си по време на движение.

Jeep Grand Cherokee е една смес от противоречия. Той е мощна сила извън пътя, но върху асфалта стои като кросоувър. Практичен е, но е и много атрактивен. Визията му е мощна, зад нея се крие истински офроуд талант – но вътре е изключително луксозен. Нещо, което мен много ме впечатли. Изброените обаче противорения правят Grand Cherokee толкова интересен. Освен това той е и една рационална алтернатива на много скъпите германски машини от голямата тройка.

Технически характеристики: Jeep Grand Cherokee 3,0 CRD V6

Размери

Дължина, мм: 4821

Широчина, мм: 2154

Височина, мм: 1760

Колесна база, мм: 2916

Собствено тегло, кг: 2248

Двигател

Тип: V-образен, 6-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 2987

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 250 при 4000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 570 при 2000

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 202

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 8,2

Skoda Octavia 1,6 TDI: Партньор за цял живот (тест-драйв)

Не съм предполагал, че ще направя това заключение, но този ден дойде: новата Skoda Octavia е прекрасна. Някои дори я определиха като на...

Среден разход, л/100 км: 7,5

Вредни емисии СО2, г/км: 198

Базова цена, лв. с ДДС: 83 800

Цена на тествания модел, лв. с ДДС: 112 700 (топ оборудване

КОНКУРЕНТЪТ

Land Rover Discovery SDV6 3,0 Auto

Mercedes-Benz S500 L: S_упер C_ласа (тест-драйв)

Новата S-Class-а вероятно е най-важният автомобил, появил се миналата година. Това е автомобил, който ще диктува технологичната тенденц...

Размери

Дължина, мм: 4838

Широчина, мм: 2022

Височина, мм: 1837

Колесна база, мм: 2885

Собствено тегло, кг: 2583

Jaguar XF AWD: Различната гледна точка (тест-драйв)

Няма видима причина да се прехласвам по фейслифта на XF, тъй като вече минаха години от представянето му. За сметка на това обаче има д...

Двигател

Тип: 6-цилиндров, V-образен, би-турбо

Работен обем, куб. см: 2996

Макс. мощност, к.с.: 244

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 180

BMW 530d GT xDrive: Бегач на дълги разстояния (тест-драйв)

Опитвали ли сте френска кухня? Огромни и красиви чинии, хубава декорация, но малкото количество храна в тях те карат да се питаш дали т...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 9,6

Среден разход, л/100 км: 9,3

Вредни емисии СО2, г/км: 244

Базова цена, лв. с ДДС: 89 150

Автор: Пламен Георгиев

Фотография: Христо Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com