Как да шофирате правилно на дъжд

3885
Как да шофирате правилно на дъжд
Снимка: Auto.Mail

Пролетта, подобно на есента, е сезон с проливни дъждове и проливни дъждове, а понякога и със сутрешни слани, които налагат определени ограничения на собствениците на автомобили и изискват спазването на редица прости правила. Не всички обаче ги следват, а някои дори изобщо не са чували за тях. Експертите от Auto Mail посочиха най-важните препоръки, които могат да направят шофирането в дъжд възможно най-безопасно.

Добра видимост

Как да пестите гориво при движение извън града

Най-накрая пролетта дойде и хората вече са по-склонни да пътуват извън града с кола. Автоекспертите на портала NJcar посочват как може ...

Една от двете най-големи опасности, пред които са изправени шофьорите в дъжда, е намалената видимост. В крайна сметка няма нищо по-лошо от кола, която се движи по пътя в неизвестна посока. Както капки дъжд от небето, така и пръски мръсна вода от пътя, вдигнати във въздуха от други участници в движението, могат да развалят гледката пред водача. При такива условия е препоръчително да се намали скоростта и да се увеличи разстоянието до превозните средства отпред в случай на аварийно спиране или намаляване на скоростта.



Ако през прозореца се излива като из ведро и водната суспензия във въздуха е толкова плътна, че трудно се виждат светлините на автомобилите отпред, тогава освен задължителните къси светлини или дневни светлини, можете да включите задните светлини за мъгла. И не забравяйте да ги изключите, когато времето се подобри. Ярките фарове помагат да маркирате колата на пътя при дъжд, но в ясен ден или нощ те заслепяват хората, които се движат зад вас. Предните фарове за мъгла трябва да се включват само когато значително подобряват видимостта. Без това те могат да бъдат защитени от появата на пукнатини, когато водата попадне върху нагрято стъкло.

Ако перата на чистачките нямат време да изчистят потоците вода от предното стъкло, отоплението не изсушава капките върху страничните огледала и видимостта не надвишава 20 м, по-добре е да включите аварийните, да намалите скоростта, да смените лентата, преминавайки най-вдясно или дори спрете, за да изчакате времето да се оправи.

За справяне със замъгляването на стъклата - често явление при дъжд, помага включването на климатика и насочването на въздушния поток нагоре или открехнатите прозорци. Ако в колата няма климатик, ще трябва да избършете стъклата ръчно. Вместо парцал, обикновен вестник ще свърши работа.

Добро сцепление

Какви рискове крие шофирането през пролетта?

С настъпването на пролетта пътните условия се променят - става по-топло, дневните часове се удължават. И разбира се, това определено е ...

Дори чист асфалт, намокрен от дъжд, може да се превърне в доста хлъзгава повърхност. Тя се образува на път с прах, мръсотия и петна от технически течности, когато всичко това е покрито със слой вода. Сцеплението на гумите с пътя може да бъде значително намалено, което затруднява шофирането. Най-добрият съвет при тези условия е да намалите скоростта и да избягвате резки маневри. Ситуацията се влошава допълнително от ефекта на аквапланинг, който се проявява при шофиране през локви, когато протекторът на гумата (и особено износените) няма време да отстрани влагата от контактното петно.




Ако загубите контрол над автомобила при подобни условия, не правете резки движения, за да избегнете поднасяне. Бавно отпуснете педала на газта и внимателно завъртете волана в желаната посока. Сцеплението на гумите рано или късно ще се възстанови и вие ще продължите да се движите както преди. Опитайте се да избягвате големите локви, като ги заобикаляте. Ако това не е възможно, преминавайте през тях само с гумите от едната страна.

Бъдете особено внимателни, защото често големите локви означават големи дупки под тях, а те могат да причинят сериозни повреди по колата. Също така не забравяйте, че пътната маркировка, трамвайните релси, гумените покрития, паветата и бетонът стават много хлъзгави от водата.

Други фактори

Дълбоките локви също могат да навредят на двигателя на автомобила, като предизвикат „воден удар“. При него водата навлиза в цилиндрите през всмукателната система, като може да нанесе поражения, изискващи скъпи ремонти. Това е по-малка заплаха за SUV и високи кросоувъри, в които въздухозаборниците са разположени по-високо. Ето защо собствениците на такива автомобили често не забавят скоростта, когато шофират през локви и заливат съседните автомобили, плашат своите шофьори и пътници, а също така ги принуждават да намалят скоростта и да включат по-интензивен режим на работа на „чистачките“.


5 съвета за безопасно спиране при отказ на спирачките

Спирачната система на леките автомобили може да получи техническа повреда, но също така е възможно да откаже и по друга причина –...


Когато шофирате при силен дъжд, придружен от силен вятър, трябва да сте готови да реагирате и на падащи дървета, стълбове, различни огради или кофи за боклук. Добрата реакция, съчетана с фокус върху шофирането и забавянето, ще помогне да се избегне инцидент или сблъсък с внезапно появило се от нищото препятствие.

Също така си струва да натискате спирачката от време на време, за да изсушите спирачните дискове и накладки от утаяване на влага върху тях. В края на краищата, приплъзването между тези елементи е изпълнено с по-лошо спиране, което при дъжд допълнително усложнява ситуацията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com