Какво да направите, ако ключът не отваря колата

22832
Какво да направите, ако ключът не отваря колата
Снимка: Auto.Mail

Почти всички нови автомобили имат стандартно централно заключване, което се отваря с бутон на ключа. Електрониката обаче не е перфектна и понякога излиза от строя. Натискате бутона - колата не реагира, а вратите остават заключени. Защо е невъзможно да се отворят вратите и как мога да се върна централното заключване към предишната му функционалност?

Как се сменя батерията в ключа

Колата може да не се отваря по няколко причини. Може би батерията в ключа просто е изтощена. В този случай ще трябва да смените батерията на ключа с нова. Като правило, преди ключът да загуби функционалност, бордовият компютър издава предварително предупреждение за предстоящи проблеми с батерията. Шофьорът може да си купи нов.

Снимка: Auto.Mail

Още: Защо трябва да използвате калъфи за автомобилни седалки?

Най-добре е да се избере батерия за автомобилен ключ въз основа на VIN номера на автомобила, за да се избегнат грешки. Корпусът на ключа се отваря двустранно. Първо, резето, разположено под сгъваемия връх, се натиска навън, а след това капакът се натиска навън.

При смяна, когато батерията е извадена, натиснете два бутона на ключодържателя и ги задръжте за няколко секунди, за да премахнете статичното електричество, което причинява грешки в контролния блок.

Колата е „забравила“ ключа

Случва се при продължително бездействане ключът да загуби контакт с колата и да премине в авариен режим. След това неговите сигнали вече не се разпознават от контролния блок в колата - в резултат на това натискате бутона и нищо не се случва.

Снимка: Auto.Mail

В този случай ще трябва да извършите свързване и адаптиране на ключове. За да направите това, трябва да натиснете бутона за отключване и след това да отворите ключалката ръчно с помощта на жилото. След това контролният блок ще получи команда за обвързване на ключа.

Още: Как да разберете реалната възраст на автомобил

Ако това не се случи и бутоните все още не работят, тогава процедурата трябва да продължи в кабината. Ще трябва да включите и изключите запалването три пъти, без да стартирате двигателя, след което извадете ключа и натиснете бутоните няколко пъти. Централното заключване и ключът на автомобила вече трябва да се разпознават.

Много радиосмущения

Често грешки в работата на ключодържателя възникват на големи паркинги, където се пресичат много радиосигнали от различни имобилайзери и системи за сигурност. Ако няколко души натискат бутоните на ключа едновременно, контролният блок може да се обърка и и да премине в авариен режим, като деактивира функцията за дистанционно отваряне на вратата.

Снимка: Auto.Mail

В такива случаи можете да отключите колата си само ръчно. Можете да запалите колата и да я закарате на тихо място, където няма много радиосмущения, и да адаптирате ключа отново.

Още: Ако ви се счупи ключът в ключалката – ето какво да направите

Електрически проблеми

Има и по-лоши проблеми. Електронната платка или предавателят в ключа може да се повреди. Тогава ще бъде невъзможно да стартирате двигателя. Когато завъртите ключа, имобилайзерът няма да даде команда за активиране на захранващия агрегат и системата за запалване и горивната помпа ще спрат да работят.

Снимка: Auto.Mail

Ключалките не се отварят, когато натиснете бутона на ключа, ако сигналният приемник в колата е повреден или електрическите задвижвания на централното заключване са пострадали с течение на времето. В този случай ще е необходима внимателна диагностика и квалифициран ремонт.

Проблемът може да бъде в електричеството, в разхлабените контакти на електрическата верига. Необходимо е да се провери дали има захранване в системата и дали се подават сигнали от блока за управление към изпълнителните механизми и изпълнителните механизми. И това може да се направи само от квалифицирани специалисти.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com