Какво да правите, ако не можете да си позволите разходите по автомобила си

1322
Какво да правите, ако не можете да си позволите разходите по автомобила си
Снимка: iStock

Кризата на разходите за живот принуди много хора да погледнат внимателно месечните си разходи и да спестят пари, където и от каквото могат. Но тъй като финансовата криза от растящите сметки за ток, храна и гориво става все по-болезнена, някои хора започват да виждат, че финансовите им ангажименти стават непосилни. 

Наистина ли мога да взема кредит по интернет

Повече от два милиона автомобила са закупени с финансиране през 12-те месеца до февруари в Обединеното кралство, според Асоциацията за финанси и лизинг на Великобритания, и някои от тези, които са използвали финансиране, за да разпределят цената на колата си, сега може да се тревожат как ще се справят с необходимите плащания, ако финансовото им състояние се промени. Откриването, че вече не можете да си позволите финансови плащания за колата си, е стресиращо. Първото място към което трябва да се насочите е вашият източник на финансиране.

Колко време издържа акумулаторът на автомобил?

Времето е от ключово значение - действайте рано и говорете с вашия кредитор, преди да пропуснете плащане. Не спирайте просто да правите изплащания, тъй като това може да повлияе неблагоприятно на кредитния ви рейтинг. Бъдете сигурни, че няма да сте първият човек, който ще направи това обаждане. Повечето доставчици ще бъдат свикнали да помагат на клиентите да преодолеят проблем с достъпността и ще имат желание да работят с вас, за да постигнат споразумение, което работи и за двама ви. Вашите опции ще варират в зависимост от вида на автомобила, който сте взели.

НАП ще следи лизинга на автомобили и собствениците на скъпи коли

Рефинансирането на кредит за вашия автомобил

Рефинансирането на заем за автомобил обикновено се извършва чрез замяна на вашия заем с нов. Може да успеете да разтегнете новия заем за по-дълъг период от време, което може да намали сумата, която трябва да плащате всеки месец, но може да означава, че в крайна сметка плащате повече като цяло. Ако обмисляте да намерите нов заем, проверете условията на споразумението си, тъй като някои кредитори ще ви начислят такса за прекратяване, ако изплатите заема си за кола по-рано от договореното. Претеглете неустойката за предплащане с потенциалните спестявания или по-ниските месечни плащания, които очаквате да получите от новия заем.

Купуваме все повече коли на лизинг

Процентът, който плащате, ще зависи от други фактори, като кредитния ви рейтинг и скорошни промени в основния лихвен процент на банката. Това може да означава, че лихвените проценти, които плащате, са по-високи от тези, които са били, когато за първи път сте взели заема си - уверете се, че търсите оферти, за да проверите какви лихвени проценти са налични за вас.

Не правете тези грешки, защото колата ви ще гори повече през лятото

Ваканции за плащане на финанси за автомобили

Ваканциите за плащане на финанси за автомобили бяха често срещани по време на пандемията като спешна мярка за подпомагане на хората, които се борят по време на блокирането. От тогава обаче нещата се промениха и не всеки кредитор ги предлага. Не забравяйте, че дори и да ви предложат ваканция за плащане, пак ще трябва да възобновите плащанията след това. Ако искате да запазите крайната дата на споразумението си същата, месечните ви плащания ще бъдат по-високи, за да компенсирате пропуснатото време. Като алтернатива можете да удължите договора си с допълнителен месец или два. Плащанията ви обаче все пак може да се увеличат, тъй като колата може да загуби допълнителна стойност през допълнителното време и ще се очаква да покриете тази загуба.

По-пестеливо в колата - с климатик или отворен прозорец?

Ранно прекратяване на финансиране или лизинг

Ако имате споразумение за закупуване на изплащане, има налични опции, които не включват изплащане на остатъка от споразумението. Най-доброто нещо, което можете да направите, е да се свържете с вашия кредитор и да попитате какви опции може да имате на разположение.

Каква кола е изгодно да притежавате в кризата

Моля, имайте предвид, че опциите, с които разполагате, може да включват връщане на автомобила на доставчика на финансиране, такси за предсрочно прекратяване или извършване на окончателно балонно плащане. Тези допълнителни такси, съчетани с допълнителни такси за пробег, ако сте превишили договорения таван за пробег, може да означават, че в крайна сметка плащате повече от първоначално договореното.

Как да спестите от гориво и поддръжка на автомобила

Постигането на споразумение с вашия доставчик на финанси може да увеличи лихвите, които в крайна сметка плащате като цяло, но може да улесни плащането ви чрез намаляване на месечните ви плащания. Ако вземате кола на лизинг, може да сте в състояние да я върнете обратно без неустойка при някои обстоятелства в зависимост от това какво е във вашето споразумение. Има фирми, които идват с клауза за прекъсване за конкретни житейски събития като съкращаване, развод или прекратяване на гражданско партньорство, загуба на шофьорска книжка по медицински причини или смърт на партньор.

Хитри начини да намалите разхода на гориво на колата ви

Продаване на автомобила или заменяне части

Ако сте закупили колата си с необезпечен личен заем, предоставен от финансова компания, тогава вие сте собственик на превозното средство. Това означава, че можете да продадете колата по всяко време и можете да използвате тези пари, за да изплатите оставащия дълг. Възможно е също така частично да замените кола, за да получите по-евтино превозно средство и да намалите плащания. Ще трябва да получите както сумата за уреждане, така и стойността на вашия автомобил, преди да изчислите разликата. Въпреки това, ако имате отрицателен собствен капитал по заема, това може да се окаже скъпа замяна.

Разберете колко е реалният разход на гориво на вашия автомобил

Не забравяйте, че най-доброто нещо, което можете да направите, ако имате проблеми с финансовите плащания на автомобила си, е да се свържете с вашия кредитор и да обсъдите вашите възможности. Може също да е препоръчително да потърсите финансов съвет.

Източник: Nationalworld

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com