Разберете колко е реалният разход на гориво на вашия автомобил

24153
Разберете колко е реалният разход на гориво на вашия автомобил
Снимка: iStock

Планирате покупка на нов автомобил? Обзалагаме се, че един от най-важите критерии, по който ще го избирате, предвид растящата цена на горивата, е разходът на гориво. Съвпада ли обаче реалният разход на гориво с посочения от производителя, установен по време на тестовете на автомобила? Оказва се, че повечето брандове посочват по-малък разход за автомобилите си от реалния разход на гориво. Според T&E (белгийска компания Transport&Environment) най-голямата установена от проверката им разлика между заявен и реален разход е при модели на Mercedes. При тях разликата в заявен и реален разход на гориво достига до внушителните 50%. Пак според проучването на T&E най-малката разлика е при Renault Twingo – около 10%, а малко по-голяма е при Toyota Auris – около 20%.

Защо има разлика между заявения и реалния разход на гориво?

Разликата, която понякога е внушителна, идва от факта, че начинът на измерване на разхода от производителя се различава от реалните условия, в които шофираме. Климатът, температурите, пътят, стила на шофиране, пътната обстановка и куп други фактори водят до съществени разлики между заявения и реалния разход на гориво. Как тогава да изчислим реалния разход на гориво на автомобила си, за да сме подготвени – да знаем колко да заредим от точка до точка или какво ни струва дадено пътуване? Препоръчваме всеки собственик на автомобил да провери колко е реалният разход на гориво на возилото му и да не се доверява на 100% на посоченото от производителя.

Хитри начини да намалите разхода на гориво на колата ви

Как да разберем колко е реалният разход на гориво?

За да разберете реалния разход на гориво на автомобила си, следва не да прочетете посоченото от производителя, а да направите тест, замервайки колко гориво харчи автомобила ви за даден брой километри в градска и в извънградска среда – знаете, че разходът е различен в тези две среди. Консумацията ще е по-ниска при извънградско шофиране, отколкото е консумацията при градското. При шофиране в града колата е подложена на по-високи амплитуди в скоростта, което води и до по-висок разход на гориво. Налични са калкулатори онлайн, които след въвеждане на брой изминати километри и изхабено гориво ви показват колко точно гори колата ви за един километър и колко е реалният разход на гориво на 100 км. Този тип калкулатори са достъпни онлайн, безплатни, лесни за ползване, не изискват регистрация, но все пак следва вие самите да въведете данните, които сте получили след личния ви тест с колата ви. Онлайн калкулаторите имат и друго предимство – те лесно конвертират различните видове параметри и правилно ви ориентират колко точно е реалното консумирано количество гориво от возилото ви.

Не правете тези грешки, защото колата ви ще гори повече през лятото

Какво друго следва да имаме предвид при изчисляване на реалния разход на гориво?

Множество фактори оказват влияние, което понякога съвсем не е незначително. Броят пътници, товарът в багажника на колата, пътят, температурата, как шофирате - това влияе на този разход. Колкото повече пътници има в колата, колкото по-натоварена с багаж е тя, толкова по-висок ще е реалният разход на гориво. Обърнете внимание и на гумите си. Ако не са с размери, препоръчани от производителя на возилото ви, се очаква и реалният разход на гориво да е по-висок. Забравете и за агресивното шофиране, рязко тръгване, спиране, изпреварване, газ, защото то не само е опасно на пътя, но и бърка в джоба ви, увеличавайки реалния разход на гориво.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com