Какъв вид масло може да развали двигателя?

9229
Какъв вид масло може да развали двигателя?
Снимка: Autonews

Защо съвременните автомобили използват все повече масло? Постоянно доливам масло – трябва ли да го сменя? Ще помогне ли поставянето на магнит на филтъра? Това са въпроси, които си задават много собственици на автомобили. Експертите от изданието ZR дават необходимите отговори и обясняват как шофьорите могат да се справят по-лесно с този проблем.

1. На какво се дължи повишеният разход?

Три случая, в които маслото трябва да се сменя по-рано

В инструкциите за поддръжка на всеки автомобил се дават препоръки от неговия производител за това кога да смените двигателното масло - ...

Увеличеният разход на масло се улеснява от повишено съотношение на компресия и увеличаване на ефективното налягане в цилиндрите. Това опростява пробива на газове през буталните пръстени в картера, а оттам през вентилацията в горивната камера.

Наличието на турбокомпресор също влияе - дори при нов турбокомпресор, известно количество масло навлиза в компресорната част и съответно в цилиндрите. Друга, чисто срещана причина за повишения разход на масло, е дългото каране с висока скорост.

2. Опасно ли е маслото с нисък вискозитет?

Повечето съвременни двигатели имат компактна конструкция с тесни канали за масло, проектирани специално за масла с нисък вискозитет - 0W-20. Те намаляват до известна степен разхода на гориво. Но за двигатели с относително големи празнини - от структурно стари до силно износени, такива масла са вредни.

При тях маслените помпи няма да създадат необходимото налягане, няма да се образува и необходимият маслен клин между триещите се части. Така се появява „маслен“ глад, който бързо ще унищожи двигателя. Условно може да се счита, че нисковискозитетни масла не трябва да се използват в двигатели под трети екологичен клас.

Какъв е действителният срок на годност на моторното масло?

Някои шофьори обичат да имат всичко в резерв, като моторното масло не прави изключение. Особено във времена на криза, когато ремонтите ...

3. Необходима ли е смяна на маслото при голям разход?

Във фабричните инструкции производителите, за да се спасят от претенции, наричат дори висок разход на масло „приемлив“. Нормално е 1 литър на 1500 км и дори литър на 1000 км при работа на двигателя в трудни условия. Това са много големи числа. И все пак работещ двигател, който не се използва в състезателни условия, трябва да консумира масло по такъв начин, че да избягва доливането от смяна на смяна. Тоест около литър на 10 000-15 000 км.

Във всички случаи обаче маслото трябва да се смени, а не да се разчита, че с доливане дори и в сериозни количества, всичко е наред и двигателят получава необходимото му смазване.

Първо, при смяна на маслото сменяме и масления филтър. Така двигателят ще може да работи поне част от времето с чисто масло с добри почистващи свойства. Възможно е консумацията на масло да намалее.

Често се случва, че маслото почти не изгаря първия път след смяната и след това започва да се консумира интензивно. Това предполага, че то е загубило свойствата си и трябва да бъде заменено. Отпадъците са следствие от факта, че условията на работа вече не отговарят на качеството на маслото. Това може да се дълги на по-натоварен режим на шофиране, така и в ниско качество или грешен избор на масло.

Помагат ли добавките в маслото за по-лесно палене през зимата

Факт е, че част от автомобилите, особено тези на по-голяма възраст, имат проблеми със стартиране на двигателя през зимата. Причините мо...

4. Има ли смисъл да се използват магнити за почистване на двигателно масло?

Във всяка кола се използва пречистване на маслото от частици от сплави, съдържащи желязо - магнити се поставят във всички видове скоростни кутии, включително вариатори. Но този метод рядко се използва в двигатели, тъй като маслото се сменя много по-често, отколкото в скоростната кутия, а и филтърът пречи на мръсотията.

Подходящо място, където си струва да се уловят продуктите от износване на чугун и стомана, е картерът на двигателя. Маслото от там отива към помпата и едва след това към филтъра. Ако инсталирате магнитна тапа в отвора за източване на маслото, за да намалите износването на помпата, ще откриете, че при смяната върху магнита се е образувал таралеж от железни частици. Така че този метод работи!

Можете също така да прикрепите магнити към стоманения корпус на филтъра. Методът позволява да се предотврати навлизането на частици в маслопровода в момента на отваряне на байпасния клапан, което се случва в първия момент след стартиране на двигателя на студено.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com