Камионите в Европа минават на ток по-рано от предвиденото

5589
Камионите в Европа минават на ток по-рано от предвиденото
Снимка: Scania

Европейските компании-производители на камиони подписаха споразумение, според което през 2040 година всички нови превозни средства ще бъдат оборудвани с електромотори, съобщава The Financial Times. Досега те планираха да се откажат от двигателите с вътрешно горене 10 години по-късно - през 2050 година

За промяната се договориха 7 компании, влизащи в Асоциацията на европейските производители на автомобили (ACEA) - Daimler, Scania, Man, Volvo, Daf, Iveco и Ford. Съобщава се, че от 2040 година те вече ще произвеждат товарна техника оборудвана с електромотори или с двигатели с водородно задвижване.

Над 35 000 камиона и автобуса са с активирани бордови устройства

35 541 камиона и автобуса на български превозвачи вече са с регистрирани в Националното тол управление бордови устройства и GPS тракери...

Плановете на производителите предвиждат през следващите 20 години да бъде отделен огромен ресурс за разработката на такива силови агрегати. Например, шведската Scania планира за похарчи между 50 и 100 млрд. долара за нови двигатели, разкри шефът на компанията Хенрик Херниксен. В разработката Scania ще ползва помощта на Института за изучаване на климатичните промени в Потсдам (Германия).

За да бъде ускорен процеса по преминаване към екологичен транспорт, компаниите поискаха от властите в Европа да вдигне данъците на изкопаемите горива. Подобна мярка ще накара производителите да се откажат от разработката на нови двигатели с вътрешно горене.

Някои европейски марки вече преминават на екологично гориво. Bentley, например, започва да използва само биодизел в завода си в Крю, като той е получен от растителни масла. 10 камиона вече са адаптирани към такова гориво, като те всеки ден прекарват резервни части и оборудване от складовете в Уинсдорф до завода в Крю. На биодизел са и 20 фургона и автомобилите на охраната на предприятието.

Не всички производители обаче са склонни да се разделят с двигателите с вътрешно горене. Компанията Aston Martin обяви, че въпреки забраната на тези агрегати във Великобритания от 2030 година ще продължи да ги произвежда и след това.Същите планове имат още в Lamborghini и Bugatti.

Притежанието на електромобил се оказа по-евтино от това на бензинова кола

Електрическите автомобили се оказват по-евтини за притежание за дълъг период от време, дори първоначалната цена, платена за тях да е по...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Holiday Mobile: Лидерът на Camping & Caravaning Expo 2024 ни очарова за пореден път

4 мита за бензина, в които мнозина все още вярват

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com