Kia и Hyundai слагат слънчеви батерии на колите си

4105
Kia и Hyundai слагат слънчеви батерии на колите си
Снимка: Hyundai Motor Group

Още през 2019 г. корейският производител Hyundai Motor Group ще започне да оборудва своите модели със слънчеви панели. С тяхна помощ концернът смята да подобри екологичните показатели н автомобилите от марките Hyundai и Kia.

Производителите на премиум-автомобили, както и на по-скъпи модели, от доста време вграждат слънчеви батерии в подвижните люкове. Това позволява натрупаната енергия да проветрява и охлажда салона, докато превозното средство стои на паркинг.

Сан Франциско направи слънчевите панели задължителни за всички нови сгради

Сан Франциско прие през тази седмица ново законодателство, засягащо сградите. То изисква всички нови постройки, които са по-ниски от 10...

В сегмента на масовите автомобили обаче засега тази технология е рядкост, но от  Hyundai Motor Group обещават тя да стане масова. За целта панорамните покриви с вградени слънчеви панели ще се появят на моделите на Kia и Hyundai още догодина. Те ще бъдат поставяни както на коли с двигатели с вътрешно горене, така и на електрообили, като при последните технологията ще бъде модернизирана и ще се използва не само за покривите, но и за предния капак.

Слънчевите панели са нужни на корейците, за да намалят нивата на вредни емисии на автомобилите си. В много страни по света, в това число и Южна Корея, властите постепенно затягат екологичните изисквания и принуждават производителите да прават допълнителни разходи за намаляване на нивата на СО2. Концерните Volkswagen, Daimler, Daimler, Renault-Nissan и Suzuki) заложиха на нисковолтови допълнителни хибридни системи, докато в Hyundai се насочиха ктъм развитие на слънчевите батерии.

Kia увеличава гамата си спортни модели

Корейският производител Kia ще увели гамата спортни модификации на своите модели. В нея сега влизат Kia pro_cee’d GT, който се пр...

В момента корейците работят върху намаляване на стойността на технологията, като признават, че ще минат години, преди тя да стане масова. От 2019 г. слънчевите батерии ще се използват само за най-скъпите хиридни модели а Hyundai и Kia. Според изчисленията, те ще могат да дадат допълнителен заряд между 30 и 60% с помощта на естествена светлина.

Що се касае до традиционните модели с двигатели с вътрешно горене, при тях слънчевата енергия ще позволи намаляване на натоварването върху генератора и ще намали, макар и с малко, разхода на гориво. В електромобилите слънчевите панели ще бъдат най-ефективни, като ще увеличат пробега и с няколко десетки километра.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com