Kia Stinger – Трябва ли германците да се притесняват? (тест-драйв)

37739
Снимки: Kia Europe

Преди година Kia представи автомобил, с който обяви амбиции да се конкурира не с кого да е, а с моделите на производители като BMW и Mercedes-Benz. На вид показаният Stinger наистина изглеждаше забележително, но едно е да направиш впечатляващ дизайн, а съвсем друго кола, която наистина да се бори с най-големите и силни играчи в сегмента.

Всъщност Stinger има доста общо с Германия. Дизайнът е правен под контрола на вицепрезидента на компанията Петер Шрайер, който преди да отиде в Kia, работеше в Audi. Задвижването – най-вече настройката на двигателите, пък са дело на Алфред Бирман. Той е човекът, който оглавяваше M-подразделението на BMW, което прави едни от най-впечатляващите спортни автомобили, предназначени за стандартни пътища.

Амбциите на Stinger си личат още от името, което ни е познато от американските зенитни ракети за поразяване на възушни цели. В случая обаче колата повече прилича на изтребител, който няма търпение да излезе на пистата и да излети. Чисто технически обяснено – това е автомобил от клас „Гран Турер” (или фастбек с 4 врати) с ярко изразен спортен и агресивен дизайн. И всичко това е комбинирано с модерна визия, както и с дизайнерския стил, налаган от Шрайер и колегите му през последните години.


Към забележителния външен вид можем да добавим и отлична аеродинамика – коефициентът на челно съпротивление 0,30. Той е постигнат благодарение на издължения двигателен отсек и покрив, напомнящ на купол, които подзказват, че в случая наистина става дума за спортист. И че този спортист иска да се отличава от масата подобни модели, които всекидневно наблюдаваме по пътищата.

В Kia явно показват, че тази кола трябва да бъде различна от всичко, което са правили до момента. Това се вижда и от интериора, където всичко говори за класа и високи технологии. Няма евтини и скърцащи пластмаси или дразнещи цветове, а е точно обратното – изобилие от естествена кожа и алуминиеми детайли. Всичко е подчинено на удобството на водача и пътниците, на които може да се наложи да прекарат повечко време в колата (все пак приемаме, че с нея ще се пътува на големи разстояния).

Приробният панел предстанява комбинация от електронни дисплеи и аналогови показатели, чиято цел е максимално добра информираност на водача. Има специален дисплей („head-up”), разположен пред очите на шофьора, като информацията от него се появява директно на предното стъкло. Правят впечатление още големият екран на мултимедийната система, както и аудиосистемата от високо качество. Тя разполага с цели 15 високоговорителя в купето и по нищо не отстъпва на тези, които се поставят в автомобилите от премиум-класа.

Както стана дума, Kia иска да участва в играта на най-големите в класа и затова „ракетата” Stinger е оборудвана със сериозни оръжия. Моделът разполага с 3 двигателя – два бензинови и един дизел, което изправя клиентът пред сериозна дилема. Ако искаш наистина спортна кола, несъмнено трябва да избереш бензинов мотор, при това по-мощния от двата. А ако ще пътуваш много и търси приличен разход на гориво, се спираш на 2,2-литровият CRDI, развиващ 200 к.с. Той обаче е компромисен, тъй като определено не е за модел от този клас. Или поне все още не е стикован максимално добре с автоматичната скоростна кутия с 8 предавки, която е достъпна за модела.

Усеща се едно забавяне при смяна на предавките, което прави колата по-тромава и определено дразни. Неприятното усещане донякъде се компенсира от наличието на система за задвижване на четирите колела, с която може да се оборудва дизеловата модификация на Stinger. Тя обаче отсъства при версията с 2,0-литров бензинов мотор с 255 к.с., която е само със задно. Този двигател също не е за предпочитане, тъй като с толкова коне вече могат да се похвалят дори хечбекове от по-нисък клас.

В Kia са наясно с тези и затова залагат основно на варианта с 3,3-литров V6 двигател, развиващ спиращите дъха 370 к.с. Те се разпределят между четирите колела с 8-степенната трансмисия и това явно показва целта на Stinger. А тя е да получите спортна кола, която да предлага висока скорост и отлична управляемост. За това помага и система, контролираща „векторната тяга” (в случая - постигане на максимално сцепление на пътя и съответно по-сигурно придвижване). Общо-взето колата е като залепена на пътя и по всякакви начини ви показва, че иска да остане на него.

Топ-версията на модела получава и адаптивно окачване, разполагащо с 5 режима на работа – Smart, Eco, Comfort, Sport и Sport+. При активиране на последния от тях Stinger напълно оправдява името си, като ускорява от 0 до 100 км/ч за 4,9 секунди. Фастбекът на Kia е оборудвана с най-модерните системи за безопасност и асистенти на водача, които просто са задължителни за автомобил от тази категория.

Цените на Stinger също са типични за колите от тази клас, като стартират от 70 000 лв. Топ-версията обаче може да прескочи 115 000 лв. Дали си струват, всеки сам може да прецени, но не бива да се забравя, че за Kia това е първият автомобил от този клас. И с него корейците доказат, че силата им вече не е само при компактните модели или кросоувърите, които марката налага успешно през последните години. Със Stinger Kia влиза в лигата на сериозните играчи и те трябва да имат едно наум.

Kia Stinger GT 3.3 GDI (370 Hp) AWD Automatic

Размери

Дължина, мм: 4830

Широчина, мм: 1870

Височина, мм: 1400

Междуосие, мм: 2905

Собствено тегло, кг: 1834

Вместимост на резервоара, литри: 60

Двигател

Тип: бензинов, 3,3 V6 туин-турбо с директно впръскване

Работен обем, куб см: 3342

Максимална мощност, к.с: 370

Максимален въртящ момент, Нм: 510

Ускорение от 0 до 100 км/ч, секунди: 4,9

Среден разход на гориво, л/100 км: 10,6

Вредни емисии СО2, г/км: 244

Цена, лв: 115 500

КОНКУРЕНТЪТ

BMW 4-Series Gran Coupe 440i xDrive Steptronic

Размери

Дължина, мм: 4638

Широчина, мм: 1825

Височина, мм: 1404

Междуосие, мм: 2810

Собствено тегло, кг: 1685

Новата Kia cee’d ще стане и кросоувър

Следващото поколение на Kia cee’d ще се предлага в две напълно нови за модели версии – кросоувър и Shooting brake (спортно ...

Вместимост на резервоара

Двигател

Тип: бензинов, 3,0 литра, туин-турбо с директно впръскване

Работен обем, куб см: 2998

Максимална мощност, к.с: 326

Максимален въртящ момент, Нм: 450

Kia показа конкурент на BMW и Audi

Корейският производител Kia спази обещанието си и в навечерието на откриващия се салон в Детройт представи най-мощния и най-бърз автомо...

Ускорение от 0 до 100 км/ч, секунди: 5,0

Среден разход на гориво, л/100 км: 7,4

Вредни емисии СО2, г/км: 172

Цена, лв: от 109 300

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com