Кучетата харесват повече електромобилите, отколкото дизелите

642
Кучетата харесват повече електромобилите, отколкото дизелите
Снимка: CAR

Преходът към електрически превозни средства е въпрос е много сложен и има различни нюанси, но първото по рода си проучване показва, че за кучетата новата технология може просто да е по-добра. Стига, разбира се, техните собственици в момента или преди да са притежавали дизелови превозни средства.

Професорът по ветеринарна поведенческа медицина в Университета на Линкълн - Даниел Милс, и британският автомобилен пазар CarGurus направиха общо изследване, за да проучат как кучетата реагират на шофиране в електрически превозни средства в сравнение с шофиране в дизелови превозни средства. Те установиха, че като цяло кучетата предпочитат електромобили.

Автомобилната индустрия е изправена пред нова криза – литиева

Световните цени на лития не просто растат - те летят в стратосферата. Ако миналото лято цената на тон от този материал се колебаеше око...

„Знаем, че повечето кучета ще пътуват в кола в някакъв момент от живота си, ако не и всеки ден. Но тъй като електромобилите стават все по-разпространени сред шофьорите, досега не е имало проучвания за ефекта им върху кучетата. Резултатите ни ясно показват, че кучетата изглеждат по-спокойни в електромобилите, особено когато се разглеждат поведенчески черти като безпокойство“, обяснява Милс.

Екипът е взел 20 кучета на едни и същи 10-минутни пътувания с дизелови и електрически превозни средства и анализира поведението им, както и биометричните им данни, преди и след всяко шофиране. При електромобилите кучетата нарушават легналото си положение около 50% по-малко, отколкото при дизелите, което професор Милс приписва на звуците и вибрациите на тракащия дизелов двигател.

„Освен това, интересно и донякъде непреднамерено разкритие от проучването дойде от кучетата, които идентифицирахме като имащи потенциални симптоми, свързани с прилошаване при пътуване. По време на пътуванията им с електромобили, биометричните записи на тези кучета разкриха, че сърдечната им честота се забавя значително повече, отколкото когато са били в дизелови автомобили. Това беше от особен интерес за нас, като се има предвид, че увеличаването на сърдечната честота обикновено се свързва с прилошаване при пътуване“, казва още професорът.

Изследването установява още, че при малък брой от кучетата сърдечната им честота е с 30% по-бавна в EV, отколкото в превозно средство с дизелово гориво. И това е добра новост за кучетата, защото, трогателно, около 66% изглежда харесват да са в колата със собствениците си, независимо от това какво захранва колата.

По-умни ли са кучетата от котките?

Непрекъснатият спор дали кучетата или котките са по-умни е разделял любителите на домашни любимци през цялата история, а научните изсле...

В допълнение към това научно изследване, CarGurus също проведе анкета сред собствениците на кучета и те също съобщават, че техните кучета се чувстват по-удобно в електромобили, отколкото в дизелови превозни средства. По-конкретно, 43% казват, че домашните им любимци са по-спокойни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Електрическа кола блъсна петима души на изложение в Китай (ВИДЕО)

Какво означават цветните ивици и точки върху гумите?

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com