Mercedes показа интериора на C-Class

45146
Mercedes показа интериора на C-Class

Играта на котка и мишка започна. Преди дниMercedes-Benz разкри първото парче от пъзела C-Class, а днес направо нареди половината част от загатката, показвайки тези официални снимки на новата C-класа. Тя е обозначена като W205 и я очакваме да дебютира официално на автомобилното изложение в Детройт в началото на 2014-а.

Преди няколко часа Mercedes показа снимките на V-Class (които ще ви покажем и ние), а ето че сега идват далеч по-горещите фотоси на интериора на четвъртото поколение на C-Class.

Автономното шофиране е факт! 100 км без човешка намеса

Дългият около 100 километра маршрут от Манхайм до Пфорцхайм е следвал стъпките на новаторката Берта Бенц, която по този път преди точно...

 

Дизайнът следва наскоро поставената тенденция от Mercedes-Benz, предлагайки много изтънчена конфигурация (от която доста силно се откроява сензорния екран) и качествена изработка. Клиентите ще могат да избират между стандартния (фиксиран) 7-инчов централен дисплей или опционен 8,4-инчов монитор. Допълнително ще може да се поръча head-up дисплей и сензорен пад.

Хората на борда ще се възползват от иновативната климатична система, използваща GPS данни за засичане на тунели и автоматично затваряща режима на постъпване на свеж въздух отвън. Така в интериора няма да влиза мръсен въздух. На предната пътническа седалка пък е монтиран сензор, който отчита монтирането на детска седалка върху нея и автоматично деактивира предната въздушна възглавница за пътническото място отпред.

 

Чудо-вижте!

  Тунинг майсторите от GAD Motors създадоха истинско чудовище, което оживява със своите страховити 907 к.с. Интересното е, че мод...

Mercedes-Benz твърди, че C-Class ще предлага „най-ниското в класа тегло“ и „безпрецедентна“ структурна цялост за класа. В зависимост от двигателя, новият модел ще е с до 100 кг по-лек спрямо предшественика си, и ще предлажи намаление на разхода на гориво с 20%.

 

В зависимост от избора на двигател ще се предлага възможността за избор и на Airmatic въздушно окачване, с което водачът ще може да избира между режимите Comfort, ECO, Sport и Sport Plus. Системата идва с функция за саморегулиране на клиренса по време на движение, като на магистрала височината намалява, за да се подобри разхода на гориво и аеродинамиката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com