Mercedes пуска модел с двигател от Формула 1

8665
Mercedes пуска модел с двигател от Формула 1
Снимка: Merceders-AMG

Компанията Mercedes-AMG ще пусне суперкола с хибриден силов агрегат, в който основна роля ще играе 1,6-литровият V6 мотор от болидите на тима, участващи в световния шампион на Формула 1. Това твърди изданието Evo, което се позовава на свои източници в германския отбор. Според информацията двамата пилоти на екипа - Нико Розберг и Люис Хамилтън, поне на този етап, не са привлечени като участници в проекта.

В момента болидът Mercedes-Benz W07 Hybrid няма конкуренция в първенството, като двамата пилоти на тима водят убедително във временното класиране. С преработката на двигателя ще се заемат инженерите от подразделението, отговарящо за двигателите на германския производител във Формула 1. То е базирано в Бриксуърт (Англия).

Не се изключва работният обем на агрегата за бъдещата суперкола да бъде увеличен до 2,0 литра. На самия мотор ще бъдат поставени и допълнителни турбокомпресори, както и генератор за стартиране (болидите от Формула 1 не могат да бъдат запалвани от кокпита си). Освен това трябва да бъде създаде високопроизводителна система за охлаждане и напълно нова скоростна кутия, която да бъде пригодена за ежедневно използване.

На бензиновия двигател в бъдещия модел ще помагат и електромотори със сумарна мощност от около 160 к.с. Те ще бъдат поставени на предната ос и автомобилът на практика ще разполага със задвижване към четирите колела. Не се изключва възможността и за включването на още един електрически двигател, която ще подпомага задната ос. Така общата мощност на силовия агрегат ще бъде между 1000 и 1500 к.с., от които около 2/3 ще бъдат осигурени от двигателя с вътрешно горене.

В конструкцията на автомобила ще бъдат използват карбон и други композитни материали. Това ще позволи той да ще бъде максимално олекотен, което ще спомогне за динамичните му качества. Очаква се ускорението от 0 до 100 кч/ч да отнема около 2,5 секунди, а максималната скорост да достига 350 км/ч. По данни на Evo моделът ще дебютира през 2017 г., когато компанията AMG ще навърши 50 г. Предвижда се производството на 50 бройки, всяка от които ще струва около 4 млн. евро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Как шофьорите масово „убиват“ колите си през пролетта

Peugeot е-2008 - увеличена мощност и подобрени маниери (тест-драйв)

Автомобилни концерни ще създават съвместно електрически превозни средства

Как да усетите, че на двигателя му е време за основен ремонт

Най-влиятелният автомобилен дизайнер почина на 85 години

Еуфорията около електромобилите спира, производителите забавят плановете си

Tesla за бедните ще се появи през 2026 година

Как да разберете, че окачването на колата ви е повредено

Електромобилите на Volvo ще се зареждат с 30% по-бързо

Стачка спря работа в завода, който Ford се опитва да продаде

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...