MINI Clubman S: Join the Club* (тест-драйв)

25237
Снимки: Любомир Асенов

Недолюбвах Clubman I. Не предлагаше нещо повече от оригинала в частта практичност, беше по-скъп, а и с тази странна визия с една задна врата… За разлика от него, новото поколение на модела вече е „по-зрял и изтънчен семеен автомобил“, в който обаче едва ли ще видите семейства с едно или две деца. Казвам едва ли, защото това е автомобил, който ще е притегателна сила за модерните, стилно облечени мъже (или дами), които държат всичко във външния им вид да е „по конец“, а в това число влиза и автомобилът. А точно този говори много за собственика си: той държи да е различен, модерен, скъпо облечен, успял и до към 40-те години. Той завършва седмицата с тур по столичните заведения, след който често си тръгва с компания. Това е автомобил за успелите, които виждат в него „брошката“, която да закачат на ревера си. От MINI се опитват да ме убедят, че това вече не е нишов автомобил, но той е именно такъв – нишов, насочен към една определена група клиенти, които, освен всичко друго, разполагат с достатъчно средства. Защото, нека сме наясно, модерното и красивото винаги е скъпо.

*: Присъедините се към клуба

 

В страни съм от нощния живот, но това не означава, че не съм чувал думата „клубар“. Тя фигурира в жаргона на нощните птици и грубо казано описва човек, чиято седмица завършва с двудневен тур из столичните заведения, целта на който е да си тръгнеш с компания и задължително да се „постнеш“, „тагнеш“, „шернеш“ и още някой такъв глагол от новия български речник. Така е в България. В цивилизования свят, в който джентълмен все още не е забравена дума, достъпът до елитен клуб се постига с връзки и доста пари. За мое съжаление аз нямам много пари, но пък за щастие работата ми дава достъп до всички нови автомобили, стъпващи на родната сцена. Благодарение на това, отдавна влязох в кръга MINI (ако бях влязъл навремето в кръга „Орион“, сега можеше и да карам собствено MINI) и съвсем скоро избрах да членувам в Clubman.

 

Новият MINI Clubman изглежда като комби версия на луксозни супермини, но в действителност е по-интересна и не толкова нишова кола: това е първият опит на MINI да спечели клиенти, които досега са предпочитали 5-местните разумни хечбеци. Или поне това е версия на компанията, с която аз не мога да се съглася. Този автомобил ще привлича хора, за които външния облик е от първостепенно значение. Това са модерни и успели хора, които изглеждат безупречно облечени, имат безупречни маниери и искат да изпращат безупречни сигнали към околните за своя статут. Средство за това е именно Clubman II. За разлика от предшественика си, който бих определил като странен, новият модел е стилен. Във всяко едно отношение.

ВИЖТЕ КАК СТОИ CLUBMAN В ГРАДА И ИЗВЪН НЕГО

Clubman е с близо 32 см по-голяма дължина и с увеличена с около 12 см широчина спрямо предходния модел. Което значи, че в него няма нищо мини, но моделът отговаря на всеобщата тенденция за повече пространство в интериора. Отпред няма нищо ново, силните визуални страни на модела са в профил, където разположените силно встрани колела, късите надвеси и загатнатата клиновидна форма подсказват за динамичните качества. Най-голямата странност на предишния модел е заменена с две нормално отварящи се задни врати. Стъпаловидната, разширяваща се надолу каросерия отзад придава на автомобила много стабилна стойка. Тя се подсилва от големите, хоризонтално разположените задни светлини, както и големите дръжки на двете срещуположно отварящи се врати на багажника. А в него вече има място за 3-4 чанти (360 л).

 

Освен споменатите нараснали параметри, трябва да отбележа и увеличената с 10 см колесна база спрямо предшественика. Всичко това има една единствена цел: MINI да стане MAXI и да предложи много по-голям вътрешен обем. Звучи като раздвоение на личността (хем искаш да си мини, хем искаш да си макси), това е нещото, за което критици и скептици се хващат моментално. Но те не са хората, които купуват този тип автомобил. За тях, а и за специализираните журналисти, именно липсата на достатъчен вътрешен обем в предишния модел бе най-големият минус на оригиналния Clubman. Защото хората просто не се задоволяват с МИНИ. Те искат имиджа, дизайна, харизмата и пътното поведение на MINI, но допълнение с повече простор. И с право. Е, тук той е в наличие. С уточнението, че не съм висок (1,76 см), но зад мен има достатъчно (че и аванс остава) място за краката на човек с моя ръст, което не може да се каже дори и за Countryman.

 

Доминиращият елемент в интериора на MINI Clubman е широкото арматурно табло. Също като при хечбека комбинираният уред е разположен върху кормилната колона. Кръглият централен уред вече включва преди всичко развлекателните и навигационни функции, както и други инфотейнмънт предложения. Централната конзола се различава като оформление от тази при хечбека. Зад волана вече има Head-up дисплей, който е изключително удобство, особено когато ползвате навигацията. Аз карах изключително наточена версия с harman/kardon аудио система и перфориран кожен салон. Не ме питайте колко струва. Отговорът е: много.

 

Най-доброто качество на всяко MINI проличава на пътя. Ще го кажа още в началото: увеличената дължина има своето влияние върху управлението, ако бъде сравнявано с това на хечбека, на въпреки това Clubman остава изключително забавен и директен. Пътното поведение на MINI заслужава само суперлативи. Четирицилиндровия двигател с технология MINI TwinPower Turbo заслужава суперлативи. С работен обем 1998 куб. см, мощност 192 к.с. и 280 Нм (300 с овърбуус) този мотор е гаранция за забавни изживявания, ако търсите такива в завоите. Те обаче не предполагат постигане на среден разход около 6,3 л/100 км, а доста повече – около 11 л/100 км. За пръв път в модел на MINI се предлага опционалната 8-степенна автоматична трансмисия от BMW, която си е все така брилянтна. В режим Drive смяната на предавките е много плавна, а в режим Sport – прецизна. Имате на разположение и планки на волана сами да контролирате процеса, което е чудесно в завои. Тези режими се контролират от въртящ се контролер в основата на скоростния лост. Освен стандартната настройка MID могат да бъдат активирани режимите SPORT или GREEN. Изборът на режим променя настройките и чувствителността на педала на газта и кормилното управление, а при съответното оборудване и времето за превключване на автоматичната трансмисия, както и работата на динамичния контрол на амортисьорите.

 

MINI Clubman S продължава да носи истинско Go-Kart удоволствие от шофирането. Но при този модел стилът е нещото, което прави разликата. По-просторният интериор също. По-високата цена не е за пренебрегване, но нека не се лъжем, този автомобил не е масов и при него цената отива на по-заден план, защото всеки моден аксесоар струва скъпо. Клиентите на MINI и този конкретен модел ще гледат цвета на кожата и възможностите за персонализация, след това ще видят ценовата листа. Нека това не ви дразни. Аз се забавлявах искрено.

 

Технически характеристики:

MINI Clubman S

Размери

Дължина, мм: 4253

Широчина, мм: 1800

Височина, мм: 1441

Собствено тегло, кг: 1435

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1998

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 192 при 4500

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 280 (300) при 1250

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 228

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 7,2

Среден разход, л/100 км: 6,3

Емисии СО2, г/км: 147-144

Базова цена, лв. с ДДС: 53 900

Audi A1 Sportback Sport 1,8 TFSI

Размери

Дължина, мм: 3973

Широчина, мм: 1746

Височина, мм: 1422

Междуосие, мм: 2469

Skoda Superb 2,0 TDI: Superbогат (тест-драйв)

Няма съмнение: новият Superb поставя началото на нова ера за Skoda! И в това няма абсолютно никакво преувеличение. За пръв път се убеди...

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1798

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 192 при 5400

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 250 при 1250

Динамика

Range Rover Evoque 2016: Ingenium съвършенство* (тест-драйв)

Коледа наближава, а с това стартират всевъзможни благотворителни кампании. Land Rover се включва и щедро раздава подаръци в обновеното ...

Макс. скорост, км/ч: 250

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 6,8

Среден разход, л/100 км: 5,9

Базова цена, лв. с ДДС: 53 505

Текст: Пламен Георгиев

Фотография: Любомир Асенов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com