Новият MINI Cooper e само електрически

5275
Новият MINI Cooper e само електрически
Снимка: MINI

MINI официално представи ново поколение хечбек с три врати, който отсега нататък ще се нарича изключително Cooper и ще бъде оборудван само с електрически двигатели. Трите врати са направени в сдържан минималистичен стил, а моделът ще се предлага само с избор от две задвижващи системи.

MINI посочи срок за отказа си от двигателите с вътрешно горене

Новият MINI Cooper запазва силуета и пропорциите на тялото, характерни за всички поколения, но в същото време започна да изглежда по-модерно. Арките на колелата, например, са загубили разширителите си, „радиаторната решетка“ придобива осмоъгълна форма, а оптиката вече е с характерни светлини под формата на пръстени. Хромираната облицовка повече няма да се използва при каросерията на MINI.

Интериор се характеризира с минимум компоненти, но в същото време MINI твърди, че е идеологически близък до интериора на класическия хечбек, създаден от Алек Исигонис. Салонът на новото MINI съчетава единичен 240-милиметров централен екран с нови физически превключватели за управление на ръчната спирачка, стартиране и спиране на двигатели, превключване на предавките и регулиране на силата на звука на медийната система, която работи с новата операционна система MINI 9 с усъвършенстван гласов асистент.

Още: Кой е най-продаваният електромобил в началото на 2023 година?

Базовата версия на MINI Cooper E ще получи един електрически мотор с мощност 184 к.с. и 290 Нм, което ще ускори тривратката до 100 км/ч за 7,3 секунди. По-мощната версия - Cooper SE, ще разчита на двигател с мощност 218 к.с. и 330 Нм, благодарение на което времето за ускорение до 100 км/ч ще бъде намалено до 6,7 секунди.

Ще се предлагат и две батерии - 40,7 или 54,2 кВт/ч. Те ще осигуряват запас от мощност съответно до 305 и 402 километра. MINI Cooper може да се зарежда с DC станции до 95 kW.

В сравнение с бензиновите люкове, новостта се отличава с малко по-широка следа и увеличено междуосие. За да се изострят реакциите към волана и да се направи електрическата кола по-стабилна, окачването беше допълнително „изстискано“, а стандартните гуми са станали малко по-широки. Предлагат се джанти от 16 до 18 цола.

Очаква се производството на електрически автомобил да се осъществява в Китай чрез съвместните усилия на BMW и концерна Great Wall. В бъдеще към хечбека ще се присъединят два кросоувъра – компактният Aceman и по-големият Countryman.

Още: MINI по тези улички

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com