Новият Range Rover беше представен в България

12235
Новият Range Rover беше представен в България
Снимка: Мото Пфое

На официална церемония в София беше представен новия Range Rover, който британският производител Jaguar Land Rover определя като „Императора“. Флагманският модел по-рано беше обявен за „Високопроходим автомобил на годината“ за 2022 г. в България, а сега беше представен пред гостите на събитието от Атанас Фурнаджиев, управител на “Мото-Пфое” и от посланикът на Великобритания - Роб Диксън.

През настоящата година Land Rover чества 52 години от излизането на пазара на първото поколение на най-луксозния SUV автомобил на планетата. Първият Range Rover се появява на бял свят на 17 юни 1970 г., като за 5 десетилетия получава редица световни отличия. Това е първият SUV, който разполага с постоянна 4WD система още от своето излизане на пазара, а през 1989 г. става и първият в света 4x4, оборудван с антиблокираща спирачна система (ABS).

Малко след това - през 1992 г. всъдеходът става пионер като първия автомобил с въздушно окачване с електронно управление - което гарантира, че динамичното усещане при шофиране е толкова добро както на пътя, така и извън него. А през 2012 г. последното поколение Range Rover е първият в света SUV, който разполага с изцяло алуминиева лека конструкция, правейки модела по-лек и по-ефективен. След толкова иновации неслучайно Range Rover става единственият автомобил в света, който е изложен в Лувъра във Франция като истинско произведение на изкуството.

Range Rover претърпя тотална промяна

Британският производител Jaguar Land Rover представи новото поколение на всъдехода си Range Rover, който се намира и най-високо в гамат...

В края на миналата година новото поколение на всъдехода беше представено в Кралската опера в Лондон, а сега прави своята официална премиера и в България. Моделът дебютира за първи път в историята си със 7 места, като на третия ред седалки пространството е много по-голямо. Мястото за краката на пода е цели 864 мм, което позволява възрастен човек да пътува спокойно дори и на дълги разстояния. Както и досега, Range Rover се предлага в два варианта на междуосие – стандартна и удължена база. Освен със 7 места новият Range Rover е наличен в още две конфигурации на седалките – с 4 или 5 места в зависимост от оборудването.

Нивата на оборудване са 4 – SE, HSE и върховите изпълнение Autobiography и First Edition. По отношение на двигателите, Range Rover е наличен с 3,0-литров дизелов двигател с избор от мощност между 249, 300 и 350 к.с. „Императора“ се предлага и с 3,0-литров бензинов агрегат с 400 к.с. Всички те са с MHEV (мек хибрид), които разполагат с 48-волтова система за зареждане (суперчарджър) и 48-волтова литиево-йонна батерия за съхранение на енергията.

Специално внимание заслужава и V8 мотора – 4,4-литров с мощност 530 к.с. и 750Нм въртящ момент, благодарение на които автомобилът ускорява от 0-100 км/ч за едва 4,6 секунди. Новият Range Rover се предлага и с два хибридни мотора с мощности от 440 и 510 конски к.с., като с тях само на електричество автомобилът може да измине до 113 километра.

Автомобилът е един от малкото PHEV (зареждащи се хибриди), които предлагат възможност за бързо зареждане с мощност 50 кВт прав ток. Той може да се зареди до 80% за по-малко от час, което го прави един от най-бързо зареждащите се plug-in хибриди. През 2024 г. Range Rover ще се предлага и с изцяло електрически двигател.

Новият Range Rover е първият модел на Land Rover, който използва новата архитектура на шасито MLA Flex. Тя е изградена 80% от алуминий. В резултат на това новата конструкция на шасито е невероятно лека за автомобил с неговите размери, проходимост и твърдост. Основната особеност на новата платформа е многозвенно (5-точково) задно окачване, което позволява завиване на задните колела. Това се използва за първи път при модел на Land Rover, като е комбинирано с активни стабилизатори с електрическо управление (досега те бяха хидравлични). При скорост до 50 км/ч задните колела завиват в обратна на предните посока, а при по-висока – в същата, като така се подобрява стабилността на автомобила.

Jaguar Land Rover ще ползва бензинови V8 на BMW

Компанията Jaguar Land Rover ще премести производството на бензиновите V8 двигатели с компресор от завода в Бриджът (Южен Уелс), който ...

Завиващата задна ос позволява постигането на радиус на завъртане от 11 метра, което е най-добрият показател в историята на модела. Пневматичното окачване разполага с най-много камери, предлагани в автомобилната индустрия, което със сигурност повишава комфорта. Те работят с адаптивни амортисьори, които могат да се регулират с помощта на системата Adaptive Dynamics. Тя е свързана с навигацията, като отчита всички особености на пътя, както и скоростта на движение.

Новият Range Rover се предлага с усъвършенствани дигитални LED фарове с висока разделителна способност, които осигуряват обхват на лъча до 500 м. Тези дигитални LED фарове работят посредством 1,2 милиона микро огледала. Благодарение на тях и функцията Адаптивни предни светлини новият Range Rover е в състояние да засенчи до 16 обекта по пътя на новия Range Rover, гарантирайки, че другите участници в движението не са заслепени, като същевременно поддържа оптимално осветяване за водача.

Технологията за предвиждащо динамично осветяване в завой използва навигационна информация, за да регулира активно светлинния лъч при приближаване към завои на пътя. Новият Range Rover залага на усъвършенстваната отличена с множество награди информационно-развлекателна система Pivi Pro на Land Rover от ново поколение. Тя функционира в хармония с 13,1-инчов сензорен екран и 13,7-инчов интерактивен дисплей на водача. Работи със SIM карта и е най-бързата и интуитивна система в автомобилната индустрия.

Пътниците отзад могат да се наслаждават на нова развлекателна система посредством 11,4-инчови регулируеми HD сензорни екрани, монтирани на гърбовете на предните седалки. Те могат да се управляват независимо и поддържат връзка с повечето устройства с HDMI порт, а използването на възможността за Wi-Fi точка за достъп означава, че пътниците на задните седалки могат да се наслаждават на смарт телевизионни забавления в движение.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Holiday Mobile: Лидерът на Camping & Caravaning Expo 2024 ни очарова за пореден път

4 мита за бензина, в които мнозина все още вярват

Продажбите на нови автомобили в ЕС падат

Tesla съкращава хиляди служители

Какви глоби плащат автомобилните марки за вредни емисии

Европейските пристанища се превърнаха в паркинги на автомобили

Subaru Crosstrek - верен приятел в приключенията

Какво е нужно за преминаване на технически преглед

Кога автоматичната ръчна спирачка може да бъде опасна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com