Новото BMW 5-Series с дебют в България

3250
Новото BMW 5-Series с дебют в България
Снимка: BMW Bulgaria

Само две седмици след световната си премиера новото BMW 5-Series стъпи и на българска земя. Продажбите на премиум-модела ще стартират през октомври, уточняват от баварския концерн.

За първия път в историята на модела той ще се предлага и с изцяло електрическо задвижване. За новата „петица“ са предвидени още бензинови и дизелови двигатели, както и хибридни задвижващи агрегати. Първо на пазара ще излязат модификациите с 4-цилиндрови двигатели – 520i и 520d, а на по-късен етап ще се появят такива с 6 цилиндъра.



BMW възроди легендарен модел

През последните десетилетия BMW разви навика да прави концептуални автомобили, които да демонстрира на изложението Concorso d'Eleganza ...

За догодина е предвидена премиерата и на комби-версия на електрическото i5. Именно със задвижване само на ток ще бъде и модификацията, която ще се настави на върху на гамата на модела – i5 M60, която ще развива мощност от цели 601 к.с.

Новото BMW 5-Series ще предлага и редица технологии, една от които се предлага за първи път в света – смяна на лентите на движение само чрез активиране с очи от шофьора. Тази функция е част от системите Driving Assistant Professional и Highway Assistant, като може да се използва при скорости до 130 км/ч. Веднъж активирана, системата се грижи за контрола на дистанцията на автомобила и лентата, така че водачът да може да държи ръцете си в удобна позиция. За целта вътрешна камера наблюдава шофьора.



Гледането във външното огледало от водача подканва автомобила да започне процес на смяна на лентата и да извърши необходимите корекции на волана и регулиране на скоростта, след като той потвърди, че иска да направи това и пътната обстановка го позволява. Чисто визуалният жест допълва предишното използване на лостчето за мигачи, който също се предлага като алтернатива.

Новата 5-Series разполага и с операционната система BMW Operating System 8.5, която работи с BMW Curved Display. Той разделен на две части - 12.3-инчов екран на информационната система и 14,9-инчов за приборния панел. Като опция може да се поръча и хед-ъп дисплей с добавена реалност. На мултимедията ще може да се гледат мачове от първенството на Германия и да се играят електронни игри.



Ето го най-мощното BMW в историята

BMW представи кросоувъра XM Label Red , който развива 748 к.с. и това го прави най-мощният сериен модел на марката. Той се различава от...

Производството на осмото поколение BMW 5-Series ще започне през лятото в завода на BMW Group в Динголфинг (Германия). Цените за България вече са известни, като те стартират от 114 000 лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Holiday Mobile: Лидерът на Camping & Caravaning Expo 2024 ни очарова за пореден път

4 мита за бензина, в които мнозина все още вярват

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com