Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обявиха цената на китайското летящо такси

06 февруари 2024, 15:08 часа • 4948 прочитания

В Китай беше обявена цената на дребно на самолета EHang с вертикално излитане и кацане (eVTOL), който преди това беше одобрен да работи като „въздушно такси“. Летящата кола ще струва на частни купувачи 2,39 милиона юана, съобщава New Atlas.

Летяща кола – вече е ралност, при това с разрешително (ВИДЕО)

По текущия обменен курс това е еквивалентно на 350 000 долара, а продажбите ще започнат на 1 април. Премиерата на „въздушното такси“ се състоя по време на изложението за потребителска електроника в Лас Вегас в началото на януари, като китайският производител има амбиции да продава подобни превозни средства и на американския пазар.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/POe0eWmbOtY?si=FW_i0D03e_GOehff" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

Пълното име на летящата машина е EHang EH 216-S. Дронът с осем чифта витла е в състояние да вдигне двама души във въздуха. Максималната скорост достига 130 км/ч, обхватът на полета е само 30 км. Това означава, че дори в градски район машината ще има много ограничена употреба.

Още: В САЩ осъществиха първото успешно изстрелване на летящ автомобил (ВИДЕО)

Сертифицирането на дрона беше завършено през 2022 г. Още преди това неговите създатели получиха разрешение от властите на Китай и няколко други държави да летят автономно. В резултат на това до края на 2021 г. броят на пробните полети достигна 23 000.

 

Япония тества успешно китайско летящо безпилотно такси (ВИДЕО)

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес