Още един легендарен двигател – Bentley W12, отива в историята

4430
Още един легендарен двигател – Bentley W12, отива в историята
Снимка: Bentley

Британският производител Bentley постепенно ще спре производството на уникалния си 6,0-литров W12 двигател. Слуховете за неговото пенсиониране вървят още от 2020 г., но сега вече са официално потвърдени.

За първи път моторът беше представен преди повече от 20 години, като той дебютира на Audi A8 и на цялата моделна гама на Bentley. Двигателят оцеля до наши дни, въпреки че претърпя няколко модификации, за да може да отговаря на изискванията. Пътят на електрификация, по който върви VW Group (Bentley е собственост на концерна) обаче налага отказа от използването на подобни агрегати.

Bentley произведе рекордните 1000 буркана с мед

Британският производител на премиум-автомобили Bentley обяви, че е успяла да произведе 1000 буркана мед. Общо пчеларите на компанията р...

Двигателят W12 6.0 ще слезе от поточната линия в завода в Крю (Англия) през април 2024 г. Последната бройка от мотора ще бъде поставена на модела Bentley Batur grand tourer от Mulliner, който дебютира през лятото на 2022 г. Купето с 4 врати получи модифициран W12 с нова всмукателна система, модернизирани турбокомпресори, нови междинни охладители и препрограмиран блок за управление, което направи възможно достигането на мощност 740 к.с.

Покупката на последната кола с W12 обаче вече не е възможна, тъй като целият тираж на Bentley Batur, състоящ се само от 18 бройки, вече е разпродаден. А останалите автомобили, на които все още се монтира 12-цилиндровият агрегат, например Flying Spur, бързо приключват.

Според британското автомобилно издание Car and Driver, W12 моторът ще бъде заменен от V6 и V8 двигатели като част от хибридните електрически задвижващи системи.

През 2025 г. Bentley ще представи нова платформа, създадена специално за електрически задвижвания, както и удобно решение за зареждане на батерията. Година по-късно, през 2026 г., всички модели на марката ще бъдат електрифицирани до известна степен - с други думи, компанията ще произвежда и продава само хибриди и електрически превозни средства.

Луксозните марки отчитат рекорди в кризата

Миналата 2020 година беше катастрофална за световната икономика, в това число и за повечето автомобилни производители. Много от тях нам...

Планът на VW Group предвижда до 2030 г. ерата на двигателите с вътрешно горене ще приключи и цялата линия ще премине на електричество,.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com