Peugeot е-2008 - увеличена мощност и подобрени маниери (тест-драйв)

2643
Снимки: CAR

Peugeot 2008 бързо се превърна в един от пазарните хитове на френския производител през последните години. От пускането му през 2019 г. от модела са произведени над 700 000 бройки, а през 2021 г. той беше най-продаваният малък SUV в Европа.

Марката обаче не се задоволява с добре свършената работа, а непрекъснато модернизира 2008. А последната актуализация засяга най-вече изцяло електрическата версия e-2008, която имахме възможността да тестваме. Подобренията засягат не само безопасността и работата на информационно-развлекателната система, но и характеристиката на електрическия кросоувър.

Още: Революционно: Peugeot променя волана в автомобилите си (ВИДЕО)

Като цяло моделът получава модернизиран облик, като основните промени с в предната част. Тя има нов дизайн на решетката с вертикални вложки, докато допълнителната облицовка на външните й ръбове увеличава впечатлението за широчина и се слива по-добре със светлините. Те също имат нов подпис, определян от Peugeot като „троен нокът“, който се повтаря в задните светлини.

Ревизираният модел получава и изцяло нова информационно-развлекателна система. Нейният 10-инчов екран има по-ясна структура на менюто, която дава предимство на често използваните функции. Така системата е не само по-лесна за разбиране, но и работи по-отзивчиво. И тук обаче няма физически контролери на климатичната система, което не се харесва на някои хора, но това не е проблем. Останалата част от салона си е старата, както и побиращият 434 литра багажник.

Всички нива на оборудване на 2008 получават нови тапицерии на седалките, като най-скъпата е с алкантара. При нея има и амбиентно осветление с 8 цвята. Зарядното за смартфони е с увеличена мощност, а функцията PEUGEOT i Connect осигурява свързване без кабел и излизане на данните от смартфона на централния дисплей.

Още: Peugeot e-3008 вече е с гаранция от 8 години

Големите промени при актуализираното Peugeot e-2008 са в задвижващата система. Както и досега, електрическият кросоувър разчита на един мотор отпред, но неговата мощност вече е увеличена до 154 к.с. Това е с 20 к.с. повече от предишната версия на модела. Капацитетът на батерията също е по-голям - 54 кВт/ч (досега беше 50 кВт/ч), като това, заедно с някои нови настройки на софтуера, увеличава пробега с едно зареждане до 402 км (досега той беше 344 км). Въпреки допълнителната енергия, батерията също тежи с 5 кг по-малко.

Мощността, до която имате достъп, зависи от избрания от вас режим на шофиране, като пълните 154 к.с. идват в спортен режим. Времето за ускорение от 0 до 100 км/ч е 9,1 секунди, като е идентично с това на предшественика. По този показател Peugeot e-2008 може да отстъпва малко на някои от своите конкуренти, но е напълно достатъчно на пътя. В режим „Спорт“, който вече беше споменат, реакция на газта е най-отзивчива, но пък това означава използване на повече енергия и съответно по-малък пробег.

Що се касае до кормилното управление, то е точно такова, каквото се очаква от подобен електрически модел. Peugeot e-2008 се държи уверено на пътя, като предлага стабилна возия, въпреки че при по-ниски скорости понякога се усеща известна нервност. Кросоувърът може да се управлява в режим „В“, където се залага на рекуперация на енергията при спиране. Благодарение на това се трупа енергия, която по-късно може да се използва и съответно подобрява пробега.

Още: С всяко поколение, все по-добри: LONA est VIA и Peugeot 408

Факт е, че тези 400 км са постижими при оптимални условия на пътя. Когато навън е студено, а в колата работи климатик, е нормално пробегът за спадне. Това, разбира се, зависи до голяма степен от начина на шофиране, а и от маршрута. Във всички случаи обаче подобренията спрямо предшественика се усещат.

В същото време скоростта на зареждане от 100 кВт е същата като преди и позволява зареждане от 10 до 80% зареждане за 30 минути. За домашно зареждане стандартно е вградено зарядно устройство от 7,4 кВт, докато по-бърза система от 11 кВт е опция за модела.

Електрическият кросоувър се предлага в 5 различни нива на оборудване - Active, Active Pack, Allure, Allure Pack и GT, а цените стартират от 76 822 лева и достигат 83 055 лева за топ-версията. Още базовият вариант обаче е отлично оборудван, което също попада сред предимствата на модела.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com