Почина създателят на системата за контрол на качеството на Toyota

3543
Почина създателят на системата за контрол на качеството на Toyota
Снимка: Toyota

Създателят на легендарната системата за контрол на качеството на Toyota - Шоичиро Тойода, бивш президент и председател на борда на Toyota Motor Corporation, почина в Япония на 97-годишна възраст. Тойода е една от най-големите фигури в историята не само на японската, но и на световната автомобилна индустрия. Под негово ръководство са построени заводи за марката в САЩ и Канада, лансирана е марката Lexus и на пазара е пуснат първият масов хибрид Prius.

Шоичиро Тойода, син на основателя на Toyota Motor Corporation - Киичиро Тойода, беше президент на компанията от 1982 до 1992 г. През 90-те години той оглавява Японската бизнес федерация и е председател на борда на директорите на Toyota. През 2009 г., като признание за неговите заслуги, Тойода е избран за почетен председател. Смята се, че благодарение на него компанията успява значително да подобри качеството на автомобилите и да завладее американския пазар.

Вижте кой е новият изпълнителен директор на Toyota

Японската корпорация Toyota обяви, че Акио Тойода ще се оттегли от поста президент и главен изпълнителен директор, за да поеме от 1 апр...

Шойчиро, по-бързо от другите ръководители на компании, разбира, че японските автомобили не са точно това, което искат чужденците. За тях те изглеждаха недостатъчно мощни, непривлекателни и, най-важното, ненадеждни. Затова, докато все още е управляващ директор, той въвежда цялостен контрол на качеството на всички оперативни нива.

Първоначално идеята изглежда като загуба на време и пари. Година по-късно обаче броят на дефектите беше намален наполовина и системата перфектно допълваше принципа на така нареченото „щадящо производство“.

Сред заслугите на Шойчиро е пускането на пазара на марката Lexus. Вярно е, че първоначално той отхвърля предложението за създаване на луксозен бранд. Идеята „отлежава“ близо 10 години, преди Toyota да се върне към нея. По това време ръководството на Toyota знае всичко за вкусовете на американската средна класа и разработва рецепта за перфектната кола, която трябва да комбинира американски шик и японско качество. Така, в крайна сметка, през 1989 г. се появява Lexus LS.

Накрая, с подкрепата на Шойчиро, Toyota пусна първия масово произвеждан хибрид – Prius, който се превърна в сензация на пазара.

Автомобилните производители се оказаха под сериозен натиск

През 2022 г. производителите на автомобили записаха печалби на рекордно ниво. Поради недостига на материали, причинен от пандемията от ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com