Seat Leon X-PERIENCE 2.0 TDI: Комби за приключения (тест-драйв)

37646
Снимки: Петър Захариев

Трябва ви автомобил, който да побира достатъчно багаж, като същевременно предлага и прилични всъдеходни качества, за да може да стигнете до вила в планината или до ски-пистите. Класическият кросовър по една или друга причина не ви допада като идея - голям е, скъп е за поддръжка, харчи повечко и т.н. Същевременно колата, която ви е нужна, трябва може да се използва и в градски условия, където SUV-моделите не винаги са добра опция. Така остава един клас автомобили, който набира все по-голяма популярност през последните години - този на всъдеходните комбита. Това са машини, които освен система 4х4, предлагат допълнителна защита на каросерията и по-голям клирънс.

В този сегмент основен играч от години е Subaru, където непрекъснато усъвършенстват своите продукти. Сериозно присъствие записват и европейските марки. Успешно се включи Volvo със своето V70, както и Audi - с А6 Аllroad. Появи се и Volkswagen Passat Alltrack, но като цяло всички тези модели са сравнително големи на размери. Затова и някои марки се ориентираха към направата на по-компактни комбита със задвижване на четирите колела. Една от тях е Seat с Leon X-PERIENCE - модел, който трябва да помогне на компанията да се върне към успешните си години.

Всъщност испанците постепенно изплуват, след като почти бяха стигнали дъното и дори се говореше, че концернът-майка Volkswagen Group ще търси раздяла със Seat. Това стана благодарение най-вече на модела Leon, който записа увеличение на продажбите с 50% през 2014 и 2015 г. На пазара доста добре се справят модификациите ST, Cupra и ST Cupra, а в компанията вярват, че X-PERIENCE също ще успее да допринесе за бъдещите успехи. Затова и комбито следва отличителни белези на модела, сред които основна роля играят LED-светлините. Те не само придават внушителен външен вид, но и увеличават сигурността на пътя. Фаровете подобряват видимостта и предпазват очите от умора, като консумират минимално количество енергия. От Seat допълват, че те са проектирани така, че да издържат целия жизнен цикъл на автомобила.

Мощната визия се допълва и двете тръби на изпускателната система, докато страничните прагове и предните и задните капаци на калниците предпазват каросерията и допълват чувството за динамика. На покрива е поставен комплект лъскави черни релси, които подчертават предназначението на модела. Leon X-PERIENCE е оборудван с 18-цолови джанти, имащи за цел да подчертаят оф-роуд характера на автомобила. За това спомага и увеличеният пътен просвет (клирънс), който улеснява придвижването по тежък терен. В същото време предната и задната броня са поставени малко по-ниско, за да се осигури допълнителна защита при шофиране лоши пътни условия.

В Seat са акцентирали върху спортните и всъдеходни качества на автомобила и с помощта на интериора. Предните седалки са обшити с алкантара, а като цяло пространството е доста голямо. На волана и скоростния лост е поставено логото X-PERIENCE, което подчертава принадлежността на автомобила към специалната серия. Тапицерията и останалите елементи от интериора са от качествени материали и предлагат комбинации от различни цветове. Задните седалки могат да се местят, а багажникът предлага впечатляващите 587 литра. Той може да бъде така конфигуриран, че да върши работа както при дълги пътувания с много багаж, така и в ежедневието. Ако има нужда, задните седалки се сгъват с едно издърпване на лостче, което увеличава багажното пространство до 1470 литра.

Всъдеходното комби се предлага с избор от два дизелови двигателя и един бензинов двигател. Най-слабият - 1.6 TDI, разполага със 110 к.с., докато 2,0-литровият TDI разчита на 184 к.с. Бензиновият вариант е с 1.8-литров TFSI, развиващ 180 к.с. При малкия дизел разходът, посочен от производителя, е 4.7 л/100 км, докато при по-големия достига 5.0 л. Скоростната кутия е автоматична DSG с два съединителя и с възможност за превключване на предавки с лостове на волана.

Нашият тестови автомобил е именно с 2,0-литровия турбодизел, който със своите 184 к.с. е идеалният избор за подобно комби. Моторът разполага с достатъчно мощност за движение при всякакви условия, като същевременно разходът му на гориво е напълно приемлив. Тук трябва да уточним, че посоченият от Seat резултат 5 л/100 км е трудно постижим при нормално шофиране. Още повече, че част от маршрута ни е по автомагистрала, която позволява развиването на доста по-виски скорости. Трансмисията също отдавна се е доказала, въпреки че някои хора имат претенции към нея и предпочитат да залагат на ръчни предавки. В случая обаче не става дума за автомобил, с който ще се надбягвате (не че не можете, ако има нужда) и автоматикът прави това, за което е предназначен.

Сред предимствата на Leon X-PERIENCE са най-модерните системи за сигурност. За безопасността на водача и пътниците се грижат адаптивният круиз-контрол (ACC), който отчита разстоянието до превозното средство отпред и автоматично задейства спирачките, когато то започне да намалява скоростта си. Автомобилът може да бъде оборудван навигационна система High с функция SEAT Eco Trainer. Целта на тази технология е да подсказва на водача да се движи по-икономично. Това става с помощта на променящи се цветове на дисплея.

Допълнителните системи за безопасност включват Lane Assist, която следи пътната маркировка, както система за разпознаване на умората, която анализира стила на шофиране, след което предупреждава, ако открие признаци на умора него. Автомобилът разполага и с автоматична спирачна система, която се активира при катастрофа. А за избягване на евентуален челен сблъсък помага системата FRONT ASSIST, която наблюдава пътната обстановка напред и предупреждава шофьора да предприемете действия, ако открие опасност. Налице е и технологията High Beam Assist, която се грижи за автоматичната смяна между къси и дълги светлини при засечен насреща автомобил.

Изненадващо добре се представя и системата 4Drive, която осигурява прилично сцепление с пътната настилка. Подобно на повечето съвременни модели на Volkswagen Group и тя ряботи с Haldex от пето поколение. Задвижването е към предните колела, но в случай на нужда почти цялата тяга може да бъде прехвърлена към задните. Система работи в комбинация с диференциал за електронно блокиране. Това е достатъчно, за да преминете през по-труден терен или пък да пресечете плитък ров, пълен с вода, без да затънете. Разбира се, 4Drive не е предназначена за тежък оф-роуд, но и като цяло идеята на този автомобил е различна.

Всички тези екстри правят от от Seat Leon X-PERIENCE едно доста примамливо предложение, особено за хората обичащи спорта и приключенията. Предимството на испанското комби пред германския и чешкия му събратя - Volkswagen Golf Alltrack и Skoda Octavia Scout, които технически са почти идентични, е в цената. Моделът на Seat е по-евтин от тях, а на практика освен с външния си вид не се отличава от тях почти по нищо друго.

Seat Leon X-PERIENCE 2.0 TDI

Размери

Дължина, мм: 4543

Широчина, мм: 1816

Височина, мм: 1481

Разстояние между двете оси, мм: 2630

Собствено тегло, кг: 1448

Двигател Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1968

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 184 при 3000-4000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 380 при 1750-3000

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 224

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 7,1

Среден разход, л/100 км: 4,9

Ateca се казва първият кросоувър на SEAT

Както се оказа, първият кросоувър от Марторел ще се казва Ateca, а не Aran, както се спекулираше в медиите през последните седмици. Не ...

Вредни емисии СО2, г/км: 129

Базова цена, лв. с ДДС: 50 880 лв.

Конкурентът

Skoda Octavia Scout 2.0 TDI

Размери

Дължина, мм: 4685

Широчина, мм: 1814

Височина, мм: 1531

Разстояние между двете оси, мм: 2667

Двигател Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1968

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 150 при 3500

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 320 при 1750

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 207

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 10,8

Среден разход, л/100 км: 5,1

Емисии СО2, г/км: 129

Базова цена, лв. с ДДС: от 53 260

Автор: Петър Захариев

Снимки: Петър Захариев, Seat

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com