Skoda Kodiaq най-после и официално

6660
Skoda Kodiaq най-после и официално
Снимка: Skoda

Една от най-очакваните премиери на нов автомобил вече е факт – Skoda показа първия 7-местен модел в историята си. Това е кросовърът Kodiaq, който ще бъде представен пред публика на автосалона в Париж. Моделът бе разкрит на специална презентация за медиите в Париж.

Външният вид на автомобила е в стила на концепта Vision S, който чехите показаха на автосалона в Женева през март тази година. Кросовърът е получил светодиодна оптика, голяма решетка на радиатора и специална защита на вратите с пластмасови предпазители.

Дължината на Kodiaq е 4697 мм, широчината – 1882 мм, а разстоянието между двете оси – 2791 мм, като по тези показатели моделът на Skoda изпреварва всичките си конкуренти от сегмент С. Обемът на багажника също е един от най-големите в класа – 720 литра, като те се увеличават до 2065 литра при свалени задни седалки.

Седеместният SUV на чехите е изграден на платформата MQB, използвана и за второто поколение на Volkswagen Tiguan. Автомобилът ще се предлага с избор от 5 двигателя – три бензинови и два дизелови. Всички те са оборудвани с технология „старт-стоп”, както и със система за рекуперация на енергията при спиране.

Базовата версия ще е достъпна с 1,4-литров TSI, развиващ 125 к.с., като той ще бъде комбиниран с 6-степенна механична скоростна кутия. Следващият бензинов вариант е отново с 1,4-литров TSI, развиващ 150 к.с. и 6-степенна DSG-трансмисия. Топ-версията ще получи 2,0-литров TSI, който развива 180 к.с. и работи със 7-степенна DSG скоростна кутия.

Дизеловите варианти са с 2,0-литров TDI мотор, който развива 150 и 190 к.с. По-мощната версия на двигателя, както и най-силният бензинов мотор ще се предлагат само със система за задвижване на четирите колела, докато за другите ще бъде възможно да бъдат с предно предаване. Срещу доплащане клиентът ще може да си поръча регулируемо окачване с електронно-управляеми амортисьори, чиито настройки се променят по желание на шофьора.

Ролята на междуосев диференциал при Kodiaq се изпълнява от многодискова муфа Haldex с електронно управление. Когато има нужда, тя превхвърля тягата към задната ос. Налице са 5 режима – стандартен, икономичен, спортен, индивидуален и оф-роуд. При последният тягата се превхвърля към задната ос, активизира се асистента, помагащ при движение по наклон и се стяга окачването.

Skoda Kodiaq е получил редица опции, които досега не се предлага на автомобилиот чешката марка. Сред тях е възможността за отваряне на багажника с прокарване на крак под задната броня, както и безкабелно зареждане на смартфон. Тези функции, както и третият ред седалки, са достъпни само срещу заплащане.

Освен това кросовърът се предлага с мултимедийна система Skoda Connect от ново поколение, която поддържа Apple CarPlay, Android Auto, навигация от Google и Wi-Fi рутер, който е опция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com