Skoda официално потвърди смяната на Yeti с Karoq

7014
Skoda официално потвърди смяната на Yeti с Karoq
Снимка: Autocar

Чешкият производител Skoda официално потвърди спирането на модела си Yeti и замяната му с новия кросоувър Karoq. Премиерата на автомобила ще се състои на 18 май в Стокхолм, но вече се знае как ще изглежда той и с какви силови агрегати и технологии ще бъде оборудван.

С името Karoq чехите ще продължат традицията, въведена от Kodiaq – имената на SUV-моделите да започват с K и да завършват с Q. Названието идва от един от езиците, използвани от ескимосите, като представлява комбинация от „Kaa’raq” (автомобил) и „Ruq” (стрела). Смяната на името е продиктувана от неособено успешното представяне на Yeti на пазара. От модела за периода 2009-2016 г. бяха продадени 416 000 бройки, докато основният конкурент – Nissan Qashqai, в същото време достигна над 1,6 млн. продажби.

Skoda Yeti 2,0 TDI 4x4: Здравият разум пред емоциите (тест-драйв)

В не малка част от своята история чехите са пряко свързани с германците. Отношенията между двете нации може да се сравнят с остросюжете...



Що се касае до новия Karoq, засега има само снимки на тестови прототипи. Някои от тях са покрити с камуфлаж, но други – не. От тях се вижда, че той до голяма степен ще напомня по-големия като размери Kodiaq, като ще притежава по-традиционни форми и пропорции от оригиналния Yeti. Именно Karoq е последният проект, по който работи бившият главен дизайнер на Skoda - Йозеф Кабан, преди да отиде в BMW.

Известно е, че кросоувърът ще използва платформата MQB на концерна Volkswagen AG. В сравнение с Yeti новият модел ще порасне на размери, като дължината му ще достигне 4382 мм, а широчината – 1841 мм. На височина Karoq ще е по-нисък – 1605 мм, но ще има по-голямо разстояние между двете оси – 2638 мм при версията с предно предаване и 2630 мм при тази със система 4х4.

Чехите са решили един от недостатъците на Yeti – малкия багажник, който имаше обем от 322 литра. При новия SUV обемът вече е 521 литра, като с помощта на системата VarioFlex (местене на задните седалки) то може да варира между 479 и 588 литра. При свалени седалки пространството е 1810 литра (срещу 1665 за Yeti).

Като опции за новия кросоувър ще се предлагат светодиодни фарове, система от видеокамери за кръгов обзор, както и виртуален приборен панел – нещо, което дебютира при модел на Skoda. Автомобилът ще разполага и с пълен набор системи за безопасност и асистенти за водача.

Skoda Kodiaq най-после и официално

Една от най-очакваните премиери на нов автомобил вече е факт – Skoda показа първия 7-местен модел в историята си. Това е кросовър...

При излизането си на пазара Karoq ще получи 5 турбомотора. Бензиновите са 1,2-литров TSI (3-цилиндров) със 115 с. и 1,5-литров TSI със 150 к.с. По-големият е една от най-новите разработки на Volkswagen, като разполага със система за деактивация на два от цилиндрите. Дизелите да 1,6-литров TDI със 115 к.с. и 2,0-литров TDI със 150 или 190 к.с.



Скоростните кутии са 6-степенна механична и 7-степенна DSG, като за малките мотори е предвидено само предно предаване, докато бензиновият със 150 к.с. и дизелът със 190 могат ще бъдат съчетани със система за задвижване на четирите колела.

Новият Karoq ще се сглобява в завода в Квасини, Чехия, където в момента все още се произвежда Yeti, както и Kodiaq. Любопитното е, че в същото предприятие се произвежда и Seat Ateca, който до голяма степен са доближава до модела на Skoda.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Ford предложи конкурент на Tesla Model Y в Европа

Всички победители в конкурса „Световен автомобил на годината" се оказаха електрически

Защо е опасно да се зарежда автомобил с включен двигател

5 автомобилни компании отказаха да спасят застрашен от фалит производител

Популярна автомобилна компания произведе своя последен дизелов автомобил

Руски производител регистрира търговското име „Волга“

3 неща, които са забранени при поставянето на летни гуми

Audi пенсионира суперколата си

За първи път от 20 години в света има нов лидер по продажби

Вижте как се произвеждат колите на Tesla (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com