В САЩ се продава първата Shelby Cobra

4634
В САЩ се продава първата Shelby Cobra
Снимка: RM Sothebyʼs

Уникален роудстър Shelby Cobra CSX 2000 ще бъде изложен на американския аукцион RM Sothebyʼs. Това е първият автомобил, построен от легендарния американския автомобилен състазеталел и конструктор Карол Шелби.

Оригиналният Shelby Cobra се появява през 1962 г., когато Шелби адаптира шасито на британския спортен модел AC за 4,2-литровия V8 двигател Ford Windsor с мощност 260 к.с. Роудстърът ускорява от 0 до 96 км/ч (60 мили) за 4,2 секунди, а изминаване на отсечката от ¼-миля, на която се състезават драгстерите, отнема 13,8 секунди.

Всъщност Shelby Cobra CSX 2000 се използва като място за експерименти и изследвания, които да доведат до нови разработки. Автомобилът се предоставя на автомобилни издания за тест-драйв и бива излаган на редица тематични мероприятие в САЩ. Собственик на колата до смъртта си е самият Карол Шелби.

„Когато става дума за американски спортни коли, Shelby Cobra CSX 2000 просто няма равна на себе си. Нейната историческа значимост и влияние върху по-нататъшното развитие на спортните автомобили в цял свят са направо безценни”, твърди представител на аукциона RM Sothebyʼs.

Търгът ще се състои на 19 август в Монтерей, щата Калифорния, като началната цена на колата не се споменава, но се отбелязва, че тя ще бъде доста солидна. На същия аукцион ще бъдат изложени и 6 класически състезателни машини на компанията Ford, чиято начална цена надминава 11 млн. долара.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com