Volvo намалява скоростта на автомобилите си

2191
Volvo намалява скоростта на автомобилите си
Снимка: Volvo

Компанията Volvo ще оборудва автомобилите си с "умен" ограничител на скоростта, който няма да им позволява да развиват повече от 180 км/ч. Това е поредната стъпка на шведския производител към реализиране на стратегията Vision 2020, чиято цел е постигане на нулева смъртност при катастрофи с коли на марката.

Шведите са убедени, че през 2020 г. ще разполагат с достатъчно модерни системи, които ще постигнат подобен показател. Целта на задачата, която са си поставили във Volvo, е не само да няма загинали при инциденти с нейни автомобили, но и да се ограничи максимално броя на пострадалите.

Новата система ще намалява автоматично скоростта на автомобилите на марката при преминаване край болници и училища. Тя ще дебютира при кросоувъра Volvo XC90 (на първата снимка), който неотдавна беше обявен за най-безопасният автомобил във Великобритания. От излизане му на местния пазар през 2002 г. досега нито един човек не е загинал при катастрофа с него.

В същото време, от марката Polestar, която вече е самостоятелна компания под шапката на Volvo, обявиха, че няма да въвеждат подобно ограничение, тъй като то противоречи на на философията на  бранда. Според президента на Polestar - Томас Ингелат, че понятието "максимална скорост" трябва да бъде свързвано с автомобилите с двигатели с вътрешно горене, а не с електромоболите. За колите на ток този показател не е важен, тъй като при тях на преден план излизат други приемущества.



"Идеята на Polestar е да се конкурира с Tesla, а евентуалното ограничаване на скоростта ще попречи на тази цел", коментира Ингелат.

Новият бранд само преди дни представи модела си Polestar 2 (на втората снимка), който ще се конкурира с Tesla Model 3. Производството на електромобила ще стартира през 2020 г., като се очаква той да излезе на пазара на цена от 40 000 евро. Под капака на машината има 400 к.с., като ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 5 секунди. Батерията с капацитет 78 кВт/ч, което позволява пробег с едно зареждане от 500 км.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Tesla съкращава хиляди служители

Какви глоби плащат автомобилните марки за вредни емисии

Европейските пристанища се превърнаха в паркинги на автомобили

Subaru Crosstrek - верен приятел в приключенията

Какво е нужно за преминаване на технически преглед

Кога автоматичната ръчна спирачка може да бъде опасна

Alfa Romeo представи първия си електромобил

BYD печели почти седем пъти по-малко от Tesla от продадена кола

Става по-топло – може ли обикновена вода да замени течността за чистачки?

Opel възражда Frontera в нова опаковка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com