Volvo S90 - Бъдещето на автомобилите вече е тук (тест-драйв)

30676
Снимки: Volvo

Тоталната трансформация, предприета от Volvo, продължава с пълна сила. Шведите първо извадиха ново поколение на популярния си кросовър XC90, което бе последвано от луксозен седан S90 и от комбито V90. Целта е ясна – успешно противопоставяне на германските модели, които поне в Европа диктуват модата в тези сегменти към момента. Звучи доста амбициозно, но пък шведите винаги са обичали подобни предизвикателства.

От посочените три модела на скандинавски производител именно на Volvo S90 се пада най-тежката задача, тъй като в този клас има BMW 5-Series, Mercdes-Benz E-Class и Audi A6. Към тях можем да добавим Volkswagen Passat и Skoda Superb, които също представляват луксозни седани, радващи се на голяма популярност. В този клас са още Infiniti Q50 и Jaguar XF, така че на Volvo няма никак да му бъде лесно. Затова шведите са се постарали той не само да изглежда добре, но и да предлага голям брой нови технологии и системи за сигурност и свързаност.

Самият автомобил трябва да замести изпратения в историята още преди няколко години S80. Този модел остаря и напълно логично дойде моментът за неговата замяна. Шведите подходиха доста хитро – вместо ново поколение на S80 направиха S90, като нарастването на числата ясно подсказва, че правят сериозна крачка напред. Така роднинската връзка между двата автомобила си личи, но в същото време се подчертава, че те са напълно различни. В случая S80 ни показва какви бяха автомобилите на миналото, а S90 – какви ще бъдат тези на бъдещето.

Още преди години от Volvo обявиха, че главната им цел е през 2020 г. да няма нито един загинал при инцидент с автомобил на марката. Затова и S90 също е натъпкан с огромен брой системи за безопасност. В стандартната оборудване е включена система за предотвратяване на напускане на лентата на движение, за разчитане на пътните знаци, а също така и асистент за полуавтономно управление Pilot Assist. Неговата задача е подава импулси на кормилната система, за да задържа колата в рамките на хоризонталната маркировка. Тази функция работи при скорост до 130 км/ч, тоест идеална е за магистрала.

Сред асистентите, достъпни за модела, е и системата City Safety с детектор за откриване не само на пешеходци и велосипедисти, но и на големи животни като лосове или коне, като тя работи във всяка част на денонощието. Още една технология, целяща да направи вашето пътуване по-приятно и най-вече по-сигурно.

Технически седанът също е напълно нов. Той е е изграден на платформата SPA, която дебютира при кросовъра Volvo XC90. Дължината на S90 достига 4963 мм, широчината му е 1879 мм, височината – 1443 мм, а разстоянието между двето оси достига 2941 мм. Всичко това е съчетано с впечатляващ коефициент на въздушно съпротивление – 0,28, което също играе важна роля за пътното поведение на шведската лимузина.

Няма как да се отрече и друго – новото Volvo S90 е един много красив автомобил. Някои елементи от дизайна са заети от XC90, но като цяло седанът има собствено присъствие, което комбинира изискан стил и спортни амбации. Машината е лесно разпознаваема благодарение на хромираната радиаторна решетка и Т-образните дневни светлини в светодиодните фарове в предната част и на впечатляващите С-образни задни светлини и ъгловите черти на багажника. Върху праговете са поставени хромирани елементи, а отзад изпъкват двете сребристи правоъгълни накрайници на изпускателната система.

Препратките към всъдехода XC90 в салона също са много. Това се отнася най-вече за разположението на предния панел и на останалите уреди на таблото. Присъствието на дървени и алумуниеви елементи показват, че става дума за автомобил от висока класа, но това което най-много впечатлява е кристалният контролер, който с едно завъртане задейства двигателя.

Като цяло мястото в салона е предостатъчно, а седалките удобни. На задния диван има място за двама, тъй като през средата преминава централният тунел. Обемът на багажника на седана е 500 литра, като в задните седалки има и отвор, през който могат да минават ски. Самите кресла са оборудвани с функция за вентилация и масаж, като могат да „запомнят” цели 12 различни позиции.

Шофьорът има на разположение 12,3-инчов сензорен дисплей, но най-важните данни за системите на автомобила могат да се проектират на стъклото зад волана. Втори дисплей – 9,2-инчов, обслужва  мултимедийната система Sensus с навигация. Налице е връзка с Интернет, а свързването с различни мобилни устройства става много лесно.

Още преди излизането на XC90 във Volvo взеха решение за бъдеще да залагат на 4-цилиндрови двигатели и така се отказаха от всички по-големи мотори. За кросовъра, а също така и за S90 и V90 се предвиждат 2,0-литров турбо-мотори от семейството Drive-E. Нашият автомобил бе оборудван с най-мощният дизел D5, който предлага 235 к.с., комбинирани с 8-степенна автоматична скоростна кутия и система за задвижване на четирите колела AWD.

Смело може да се каже, че това е всичко, от което има нужда подобен автомобил. Максималният въртящ момент е цели 480 Нм, достъпни в диапазона 1750-2500 об/мин. Ускорението от 0 до 100 км/ч става за около 7 секунди, като за тях няма да усетите нервност или припряност, каквито показват някои други машини. Нещата се случват хем бързо, хем плавно, като за това главна вина има технологията PowerPulse, която Volvo използва за своите дизели. Тя работи с помощта на електрически компресор, който подава част от сгъстения въздух до турбокомпресора. На свой ред веднага започват да работят на пълни обороти и така и избегната неприятната турбо-дупка.

Като цяло пътуването зад волана над S90 е удобно и ненатоварващо. Воланът реагира бързо на всяка команда, а шофьорът има на разположение няколко режима на работа на задвижващите системи - Eco, Comfort и Dynamic. Те променят настройките на мотора, окачването и на трансмисията. Както си личи от името, най-забавно е когато превключите на Dynamic. При този режим воланът става още по-чувствителен, скоростната кутия „не бърза” със смяна на предавките, тоест това става при по-високи обороти.

Очакването на свой ред се втвърдява, тъй като в стандартния си вариант е доста комфортно. То разчита на двойни носачи отпред, а отзад е многораменно с ресори, изработени от композитни материали. Всичко това помага на лимузината лесно да преминава през дупки или други неравности по пътя, като важна роля за това играе и ниският център на тежеста. В същото време колата е стабилна и при по-бързо преминаване на поредица от завои, като за това спомага и системата за задвижване на четирите колела.

Общо взето, ако имате възможност да си позволите този автомобил, той изглежда чудесна алтернатива на луксозните седани, предлагани от германските и японските производители. Не бива да се подценява и икономичността на скандинавския модел, който дори с най-мощния си дизелов двигател предлага разход под 6 л/100 км. Да, цената му не е малка, но пък качеството и технологиите си струват парите. А като прибавим и безопасността, изборът изглежда напълно логичен.

Volvo S90 D5

Размери

Дължина, мм: 4941

Широчина, мм: 1879

Височина, мм: 1443

Междуосие, мм: 2941

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, битурбо

Работен обем, куб. см: 1969

Макс. мощност, к.с. при об./мин.: 235 при 4250

Макс. въртящ момент, Нм при об./мин.: 480 при 1750-2500

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 240

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 7,0

Среден разход, л/100 км: 4,8

Вредни емисии СО2, г/км: 127

Базова цена на модела, лв. с ДДС: 106 550

Базова цена на тествания модел, лв. с ДДС: 114 770

КОНКУРЕНТЪТ

Volkswagen Passat 2.0 BiTDI  4Motion

Размери

Дължина, мм: 4767

Широчина, мм: 1832

Височина, мм: 1461

Междуосие, мм: 2791

Тегло, кг: 1621

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, би-турбо

Работен обем, куб. см: 1968

Макс. мощност, к.с. при об./мин.: 240 при 4000

Макс. въртящ момент, Нм при об./мин.: 500 при 1750

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 240

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 6,1

Среден разход, л/100 км: 5,3

Вредни емисии СО2, г/км: 139

Цена на версията с най-високо ниво на оборудване с ДДС: 104 650

Автор: Петър Захариев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com