Volvo XC90 T8 Excellence: Къде е скрито шведското превъзходство (тест-драйв)

26764
Снимки: Пресо Петров

От появата си през 2015 г. флагманският SUV на Volvo – XC90, получи множество награди и отличия по целия свят. Сред най-забележителните призове са Red Dot за дизайн, Connected Car Innovation и Car With Best Innovation за електронни асистенти, най-добър европейски семеен автомобил, Кола на годината в Исландия, Франция и Великобритания, а у нас беше отличен с титлата „SUV на годината”. Шведите обаче не се задоволяват с тези титли и продължават да работят върху усъвършенстването на най-големия си модел. Неотдавна официалният вносител на Volvo у нас – „Мото-Пфое”, представи най-луксозното XC90, наречено Excellence (Превъзходство). На външен вид Volvo XC90 T8 Excellence не се различава от стандартната версия. Всъдеходът е направен специално за хората, които искат разкошни удобства, но може би се притесняват да парадират с богатството си. Цената на Volvo XC90 T8 AWD започва от 156 420 лева, а топверсията Excellence струва четвърт милион лева. Къде е скрито шведското превъзходство, ще разкрием сега.

Преди всичко Volvo XC90 T8 Excellence е Plug-in Hybrid или хибрид с възможност за зареждане с ток. Съвременният SUV е създаден да прави живота на своя собственик по-добър и по-лесен, като гарантира сигурност, спокойствие и изтънченост на пътуването. Всъдеходът ХС90 T8 е следващата стъпка в развитието на новите технологии, които намаляват замърсяването на околната среда. Собствениците на новото Volvo ХС90 T8 Excellence могат да имат всичко – едновременно мощност и ефективност, с грижа за околната среда и без компромис в представянето на пътя. Превъзходството на XC90 T8 Excellence е скрито в салона на големия SUV, което го прави кола за изтънчени индивидуалисти и ценители на високото качество.

Превъзходната изработка на всички детайли в интериора и специалната звукоизолация на салона създават неповторимо усещане за комфорт и наслада за сетивата на пътниците. В салона има допълнителното пространство за водача и пътниците, а централната конзола е обогатена с нови функции. Четирите отделни седалки са покрити с мека перфорирана кожа и се регулират в две равнини (нагоре-надолу и напред-назад). Самите седалки могат да се спускат назад и са оборудвани с функции за отопление, охлаждане и масаж. За да регулирате позицията на всяка седалка, температурата на загряване и функцията за масаж, има контролен дисплей със сензорно управление, който се показва от централната конзола.

Вижте шведското превъзходство през обектива на фотографа Пресо Петров

На централния подлакътник има голямо отделение, облицовано с мека тъкан. Между задните седалки са предвидени гнезда за зареждане на телефон и други устройства. От двете страни на средната конзола има две плъзгащи се масички като в самолет, които само с едно движение се сгъват автоматично и се прибират, ако няма да бъдат използвани. Те са малки, но здрави с метална рамка и кръгли поставки за чаши. Говорейки за напитки, зад конзолата и под високоговорителя Bowers&Wilkins ще откриете просторна кутия с регулируема температура. Можете да използвате това пространство за да затопляте или охлаждате храни и напитки. Има и място за две бутилки шампанско. За напитките дизайнерите на Volvo са прибягнали до услугите на майсторите на шведския кристал Orrefors, които от своя страна са разработили специални чаши. Те нямат столче, а само стъбло, за което чашите са надеждно закрепени към интелигентните поставки пред конзолата или в хладилното отделение.

Автентичният кристал Orrefors е използван и за селектора за смяната на режимите на автоматичната трансмисия. За да предпази пътниците от вятъра, който може да духа в кабината, когато капакът на багажника е отворен, Volvo XC90 Excellence има ясна разделителна преграда, която разделя задната част на купето от товарния отсек. За развлечение на пътниците на задните седалки, хората от Volvo са инсталирали таблети iPad в подглавниците на предните седалки. Премиум аудиосистемата Bowers&Wilkins възпроизвежда кристален звук, сравним единствено с изпълнение в концертна зала. Всеки детайл е създаден с особено внимание и скандинавски усет към стилния лукс. Всичко това прави XC90 T8 Excellence най-луксозният модел в историята на Volvo и разкрива безпрекословното превъзходство на шведите.

Хибридното Volvo XC90 Т8 Excellence е оборудвано с водещи в света функции за безопасност, превъзходна изработка на интериора и екологично чисто задвижване. Стартирането на двигателя не е с обичайния бутон Start, а вместо него се завърта кубчето, наподобяващо диамант, на централния тунел. При нормално темпо на шофиране агрегатът T8 Plug-in Hybrid на ХС90 се движи в режим Hybrid. При него предните колела се задвижват от 2,0-литров 4-цилиндров бензинов двигател с мощност 320 к.с. и максимален въртящ момент от 400 Нм, оборудван с механичен компресор, а задните - от електромотор с мощност 88 к.с. и въртящ момент 240 Нм.

Само с едно натискане на бутона Drive Mode шофьорът може да превключи изцяло на електричество в режима Pure, което е от огромна полза в натоварения градски трафик. Максималният пробег в изцяло електрически режим е 43 км, преди отново да се мине на стандартния хибриден режим. Това разстояние е напълно достатъчно за повечето хора за да стигнат от дома до офиса. С още едно натискане на бутона Drive Mode, двигателят работи в режим Power и водачът получава комбинираната динамика на турбодвигателя с вътрешно горене и електрическия мотор. Благодарение на синергията на двата силови агрегата, Volvo XC90 T8 Excellence ускорява от 0 до 100 км/ч за феноменалните 5,6 секунди.

Съчетанието от двата агрегата предоставя тяга, подобна на тази от 8-цилиндров бензинов двигател с голям работен обем и превръща XC90 Т8 в състезателен автомобил със сумарна мощност от 407 к.с. и сумарен въртящ момент 640 Нм. Новата 8-степенна автоматична скоростна кутия е специално адаптирана за хибрида и превключва скоростите без никакво замисляне. Режимът AWD осигурява постоянното задвижване на четирите колела. Режимът Save пести заряда на батерията и позволява на водача да я запази за по-късна употреба при режим на изцяло електрическо задвижване. Ако батерията е изтощена, водачът може да използва двигателя с вътрешно горене, за да я зареди до определено ниво за по-късна употреба при режим на изцяло електрическо задвижване. Времето за зареждане от специална станция е 2 часа и 30 минути, но може да заредите и от стандартен контакт на електрическата мрежа. Volvo ХС90 Т8 Excellence намалява вредното въздействие върху околната среда, като отделя емисии на СО2 от едва 49 г/км.

Акумулаторните батерии с напрежение 270-400V са поставени в долната част на автомобила. Това дава по-нисък и симетричен център на тежестта. Поставеният отзад електромотор завършва доброто разпределение на теглото и осигурява отличен баланс. Хибридното Volvo ХС90 T8 Excellence е толкова стабилно на пътя, че водачът може да не отпуска газта преди бързите завои, а дори леко да подава газ. Електрическият сервоусилвател във Volvo XC90 Т8 допринася за прецизното управление и отличната обратна връзка. При по-висока скорост воланът се втвърдява, което прави хибрида по-безопасен за шофиране на магистрала, а в града управлението е леко и приятно, така че огромният SUV лесно маневрира и паркира.

Технически характеристики

Volvo XC90 T8 AWD Excellence

Размери

Дължина, мм: 4950

Широчина, мм: 1958

Височина, мм: 1775

Междуосие, мм: 2984

Собствено тегло, кг: 2267

Вместимост на резервоара, л: 50

Двигател

Тип: 4-цилиндров редови с механичен компресор и електромотор

Работен обем, куб. см: 1969

Максимална системна мощност, к.с.: 407

Максимален системен въртящ момент, Нм: 640

Скоростна кутия: 8-степенна автоматична

Динамика

Максимална скорост, км/ч: 230

Ускорение от 0-100 км/ч, секунди: 5,6

Среден разход, л/100 км: 2,1

Вредни емисии СО2, г/км: 49

Цена на тествания модел, лева с ДДС: 250 700

 

КОНКУРЕНТЪТ

BMW X5 xDrive40e iPerformance

Размери

Дължина, мм: 4886

Широчина, мм: 1938

Височина, мм: 1762

Междуосие, мм: 2933

Собствено тегло, кг: 2205

Вместимост на резервоара, л: 85

Двигател

Тип: 4-цилиндров редови с турбокомпресор и електромотор

Работен обем, куб. см: 1997

Volvo XC90 Т8 Twin Engine: Волтова дълга (тест драйв)

Ако сте се съмнявали относно посоката и амбициите за развитие в пост-Ford ерата, финансирана от дълбоките китайски джобове, XC90 T8 дав...

Максимална системна мощност, к.с.: 313

Максимален системен въртящ момент, Нм: 450

Скоростна кутия: 8-степенна автоматична

Динамика

Максимална скорост, км/ч: 210

Ускорение от 0-100 км/ч, секунди: 6,8

Volvo XC90 D5: Скандинавска елитарност (тест драйв)

В класа на луксозните SUV модели е претъпкано, конкуренцията е убийствена, а предложенията – кое от кое по-по-по-добро. Но дори и...

Среден разход, л/100 км: 3,3

Вредни емисии СО2, г/км: 77

Цена на тествания модел, лева с ДДС: 197 714

 

Автор: Денислав Стоянов

Снимки: Пресо Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Holiday Mobile: Лидерът на Camping & Caravaning Expo 2024 ни очарова за пореден път

4 мита за бензина, в които мнозина все още вярват

Продажбите на нови автомобили в ЕС падат

Tesla съкращава хиляди служители

Какви глоби плащат автомобилните марки за вредни емисии

Европейските пристанища се превърнаха в паркинги на автомобили

Subaru Crosstrek - верен приятел в приключенията

Какво е нужно за преминаване на технически преглед

Кога автоматичната ръчна спирачка може да бъде опасна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com