За какво трябва да се внимава при преминаване от бензин на газ?

7746
За какво трябва да се внимава при преминаване от бензин на газ?
Снимка: Avto

За повечето собственици, които слагат газова уредба на автомобила си, основният ключов момент е икономическият аспект. Което е разбираемо - газта е повече от два пъти по-евтина от бензина, а може да се използва в почти всички съвременни автомобили. Това обаче някои характеристики, за които трябва да се внимава особено, категорични са експерти.

В допълнение към спестяването на разходи, експертите отбелязват още едно важно предимство на моторното гориво с природен газ - екологичността. Отработените газове от изгарянето на газ са много по-чисти, което означава, че натоварването на катализатора е намалено. И двигателят не е толкова „мръсен“, а износването на неговите части е намалено с 1,5 пъти.

В Италия поискаха референдум за забраната на бензина и дизела

Референдум срещу забраната на бензиновите и дизелови автомобили, обмисляна от властите в ЕС – това поиска лидерът на крайнодяснат...

Както можете да видите, предимствата по отношение на екологията и икономиката са доста значителни. Те обаче могат да бъдат постигнати само ако са изпълнени редица условия. Първото е повишен контрол върху температурата на двигателя. Факт е, че по време на горене газът отделя малко по-малко енергия от бензина. Това означава, че потреблението му при същите натоварвания ще бъде със 7-10% повече.

В същото време обаче температурата в цилиндрите по време на изгаряне на газ е по-висока, отколкото при изгаряне на бензин. Това води до повече нагряване на леглата на клапаните, самите клапани и главата на блока. При по-старите двигатели това често води до напукани пластини на клапаните и повреда на горната част на цилиндрите. В съвременните двигатели се използват по-устойчиви на топлина материали, но проблемите все още не са напълно елиминирани.

Втората точка, колкото и да е парадоксално, е бензинът. Основното е, че студеният старт и загряването на двигателя се извършват точно на това гориво, след което захранващата система на двигателя се превключва изцяло на газ. Така бензинът се изразходва изключително бавно. Поради това той се застоява в инжекторите, горивната помпа и в резервоара. В резултат на това там се създават условия за термично разграждане на горивото с образуване на смоли и утайки.

За да се предотврати това, трябва редовно да се използват препарати за почистване на инжекционната система. Такива средства, например, могат да бъдат почистващ препарат за горивни инжектори, както и стабилизатор на бензин.

Автомобил с ДВГ срещу електрическа кола - чий пробег е по-евтин?

Глобалната ситуация на енергийния пазар е такава, че предполага неизбежно поскъпване на електроенергията. От това страдат и собственици...

И накрая, друг важен нюанс е изтичането на газ, което кара всеки собственик на кола да се тревожи. Този проблем е разрешим, като основното е да се разбере откъде точно идва изтичането. И за бързо намиране на дефекта е необходим специален спрей, който задължително трябва да се намира в багажника на кола на газ.

Друг важен момент е правилният избор на двигателно масло. Дълго време се смяташе, че двигателите, преработени на газ, не се нуждаят от специални смазочни материали. Но, както се казва, времето минава и всичко се променя. Съвременното моторно гориво с природен газ съдържа малко количество сяра. Следователно не е необходимо да се неутрализира голямо количество агресивни вещества, образувани по време на процеса на горене. За такива случаи най-подходящи са масла с ниска алкалност, които също имат ниско съдържание на пепел. Те произвеждат малко абразивни частици по време на горене и намаляват износването на двигателя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Holiday Mobile: Лидерът на Camping & Caravaning Expo 2024 ни очарова за пореден път

4 мита за бензина, в които мнозина все още вярват

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com