Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Загуби ли инерция преходът към електрически превозни средства?

17 май 2024, 17:05 часа • 1867 прочитания

Покачващите се продажби на електромобили са задължителни, ако светът иска да постигне целите си по отношение на климата. Продажбите на електромобили на Запад обаче намалявт и ако правителствата искат да се възстановят, това може да бъде за сметка на техните собствени икономики.

Числата

Всеки шофирал по магистралата е изпитеал следното чувство – пътувате пред вас има километри открит път и изведнъж от нищото следва забавяне.

Нещо подобно се засегна и пазара на електромобили през 2024 г. След като години наред продажбите скачаха, сега ръстът изглежда буксува.

ОЩЕ: Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Замяната на използващите изкопаеми горива автомобили с електромобили е от съществено значение за плана на британското правителство за постигане на климатичните му цели.

Въпросът е дали това е нещо временно, което скоро ще изчезне в огледалото за обратно виждане, или ще се окаже по-дълготрайно? И ако продължи, ще имат ли правителствата смелостта да направят каквото е необходимо, за да запазят шоуто с нетни нулеви емисии?

Трябва да се купуват много повече електромобили, за да бъдат постигнати климатичните цели.

Снимка: iStock

Ръстът в продажбите на електромобили беше забележителен, но продажбите трябва да останат такива.

От Международната агенция по енергетика (МАЕ) казват, че до 2035 г. по пътищата трябва да 790 млн. електромобили, ако искаме да постигнем целите за нетната нулеви емисии до средата на века.

Това предполага ръст на продажбите от 27% всяка година.

ОЩЕ: Броят на електрoмобилите в Германия достигна половината от всички автомобили у нас

Затова фактът, че глобалните продажби на най-големия производител на електромобили в света, Tesla, всъщност са по-ниски през първото тримесечие на 2024 г., спрямо през същия период на 2023 г., предизвиква изненада.

Най-големият китайски производител на електромобили BYD се конкурира с Tesla за първото място. BYD също отчита спад в продажбите за тримесечието.

Продажбите на електромобили в Европа пък се понижават с над 10% на годишна база през последното тримесечие на миналата година.

Хората просто не са сигурни, че си струва

Снимка: iStock

Във Великобритания анализаторите казват, че силните продажби на електромобили през последните години са били подкрепени от фирмени покупки заради щедрите данъчни облекчения.

Домакинствата обаче се оказват „костелив орех“, като хората казват, че ги отблъскват предимно високите цени. Средната цена на нов електромобил в САЩ е над 60 000 долара. Цените са сходни в Европа и Великобритания.

ОЩЕ: Евтините електромобили: Китай е напът да промени картата на световното производство

Големите държавни субсидии и по-голямата производствена ефективност означават, че средната цена за китайските потребители е едва 30 000 долара. А хечбек моделът Seagull на BYD се продава за по-малко от 10 000 долара.

Китай също произвежда много повече електромобили спрямо нуждите на местния пазар и лесно би могла да наводни пазарите на САЩ и Европа с евтини коли, ако не я спираха вносните мита.

Труден избор на кръстопът

Снимка: iStock

Дилемата за европейските и щатските политици е, че те искат по-евтините електромобили да улеснят климатичния преход, но това да не става за сметка на техните собствени автопроизводители, като Ford и Volkswagen и местните работни места.

Всъщност, разговорът е за вдигане на митата и поставяне на други търговски бариери за вноса, за да бъдат държани надалеч суперконкурентните китайски електромобили.

ОЩЕ: В САЩ признаха, че програма на Байдън за електромобили е провал

Точно това направи президентът на САЩ Джо Байдън тази седмица, като наложи 100% мито за вносните китайски електромобили.

Въпреки всичко от МАЕ прогнозират ръст на продажбите през 2024 г., който малко или много би задържал поетия курс към нетни нулеви емисии.

Снимка: iStock

Оптимистите се надяват повече хора да купуват електромобили, когато на пазарите в Европа и САЩ се появят елетрически превозни средства втора ръка на по-ниски цени. Това обаче не е гарантирано.

Възможно е цените на електромобилите на Запад да се окажат постоянно високи, докато Китай продължава да бълва супер евтини превозни средства.

ОЩЕ: Защо Китай започва да възкресява фалирали електромобилни компании?

Ако това се случи, може да се очаква това напрежение между желанието на западните правителства да декарбонизират транспорта и тяхното желание да защитят местните производители да се изостри още повече.

На някакъв етап те може да бъдат принудени да избират.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес