Защо колата може да харчи повече гориво през лятото

3527
Защо колата може да харчи повече гориво през лятото
Снимка: unplash

Важно е да се разбере, че високият разход на гориво зависи не само от техническото състояние на автомобила, но и от стила на шофиране. Експерти припомнят как да се пести гориво разумно и в същото време да не навредим на двигателя.

Ако планирате да шофирате предимно по асфалтирани пътища и само от време на време да излизате извън пътя, препоръчително е леко да увеличите налягането в гумите - с 0,1-0,2 бара. Така можете да разчитате на поне 1-2% икономия на гориво.

Не пестете от качеството на бензина, освен ако не се препоръчва от производителя на автомобила. Зареждането с лошо гориво може да анулира гаранцията, предоставяна от производителя на автомобила. Затова избягвайте нискокачествени бензиностанции далеч от градове и магистрали.

Използвайте по-скъп бензин (A-98 или A-100) при екстремни горещини, за да предотвратите детонация и да удължите живота на двигателя, което в крайна сметка ще доведе до спестяване на ремонти.

Повишаването на разхода може да се дължи и на пътуване с отворени прозорец, както и с включен климатик. Вечният спор кое от двете е по-ефективно, продължава. Резултатът зависи от условията, типа и мощността на двигателя, аеродинамиката и посоката на вятъра. Очевидно е само, че и двата варианта увеличават разхода на гориво с 0,5-1,0 л/100 км.

Също така попадането на прах, мъх и насекоми във въздушния филтър също влияе. Следователно той трябва да се сменя периодично. Мръсният филтър значително влошава работата на двигателя с вътрешно горене, което води до увеличаване на разхода на гориво. Навременната подмяна може да намали консумацията с до 2%.

Резките ускорения, високите скорости и неразумните изпреварвания също влияят негативно. Шофьори с различни стилове на шофиране на едни и същи превозни средства могат да имат двойно по-голям разход. Освен това шофирането с висока скорост ви изморява по-бързо, което изисква по-чести спирания за почивка и зареждане с гориво.

Интересното е, че консумацията на път с по-слаб трафик може да бъде по-висока, отколкото на натоварено трасе. На натоварена магистрала шофирането е по-плавно и с икономична скорост, докато на празен път шофьорите често се увличат от бързо шофиране, което води до повишена консумация на гориво.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Европа може да наложи мита до 55%, за да ограничи китайския внос на електромобили

Евтините електромобили: Китай е напът да промени картата на световното производство

Електрическа кола блъсна петима души на изложение в Китай (ВИДЕО)

Какво означават цветните ивици и точки върху гумите?

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com