Защо не е добра идея да купувате нова кола точно сега

10229
Защо не е добра идея да купувате нова кола точно сега
Снимка: CAR

Цените на колите - както нови, така и употребявани, растат от доста време. Въпреки че има известна надежда в скорошното забавяне на инфлацията при употребяваните автомобили, цените все още са далеч от връщане към нивата отпреди пандемията, категорични са експерти от индустрия и посочват причините, поради които сега не е моментът за покупка на кола.

Според настоящите данни на Бюрото по трудова статистика в САЩ, цените на автомобилите са се повишили по-бързо и значително от 2020 г. насам, отколкото по всяко друго време през предходните 35 години. Проучване на CNN, цитирано от Edmunds.com, подчертава, че средната транзакционна цена на нов автомобил е нараснала с над 12 000 долара през последните пет години, докато употребяваните автомобили все още са с близо 9 000 долара по-скъпи, отколкото през февруари 2018 г.

Правила и препоръки при покупка на употребяван автомобил

Закупуването на автомобил е важна и приятна процедура, но трябва да бъдат премахнати емоциите и да се подхожда внимателно. Не всички шо...

Едно от обясненията е, че потребителските предпочитания са се насочили към по-големи, скъпи пикапи и SUV. Освен това клиентите на нови автомобили вече имат много голям избор и така карат автомобилните компании да произвеждат по-скъпи превозни средства. За последно подобно увеличение - като 45% през 2020 г., е наблюдавано през 80-те година на миналия век.

Всички тези стойности са за пазара в САЩ, но в Европа ситуацията дори е по-тежка, предупреждават експерти. На Стария континент колите – както нови, така и употребявани продължават да поскъпват, като и там производителите залагат на нова стратегия. Те вече не гонят обеми на продажби, които доскоро бяха най-важното за тях, а залагат на богато оборудвани коли, които обаче са и доста по-скъпи.

Факт е, че инфлацията при употребяваните автомобили започва да се забавя от декември 2022 г., но цената им все още е далеч от нивата на продажните цени през 2019 г., тоест преди пандемията.

И така, добра идея ли е да си купите кола точно сега? Освен, ако не е абсолютно необходимо, отговорът е категорично „не“. Пътят към по-ниските цени на новите и употребяваните превозни средства все още крие редица опасности и подобен ход трябва да бъде внимателно обмислен. Затова и повечето експерти съветват покупката да бъде отложена за 2024 г., когато се очаква цените на автомобилите да се нормализират.

Покупката на кола втора ръка става все по-трудно начинание

Покупката на употребяван автомобил през настоящата 2022 година ще става все по-трудно начинание, главно поради кризата на пазара на нов...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Европа може да наложи мита до 55%, за да ограничи китайския внос на електромобили

Евтините електромобили: Китай е напът да промени картата на световното производство

Електрическа кола блъсна петима души на изложение в Китай (ВИДЕО)

Какво означават цветните ивици и точки върху гумите?

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com