Защо не трябва да наливате антифриз в разширителния резервоар

72919
Защо не трябва да наливате антифриз в разширителния резервоар
Снимка: globallookpress

Не е необходимо антифризът да изтича от всички пукнатини на двигателя, за да изчезне бавно. Двигателят може да е наред, но нивото на охлаждащата течност пак ще спадне. Знаете ли обаче как да го попълните правилно?

Как да намалите разхода на гориво и да удължите живота на двигателя

Малко хора са наясно, че постепенното намаляване на нивото на антифриза понякога се причинява от нормалната работа на клапана в капачката на радиатора или разширителния резервоар. Например, при високи натоварвания на двигателя в горещи условия, изпаренията на охлаждащата течност могат бавно да се отделят в атмосферата, за да се поддържа налягането в системата на приемливо ниво.

Снимка: Onnaillcylindes

Това предпазва от повреда, но подобни „емисии“ бавно намаляват обема на течността в системата. И това рано или късно става очевидно за собственика на автомобила, след като погледне скалата „max/min". Разбира се, той има основателно желание да попълни охлаждаща течност. И като правило всичко се случва по най-простата схема - вижда недостиг в резервоара, развива капачката и налива достатъчно антифриз, така че нивото да се повиши до около половината от скалата.

Още: Защо двигателят не трябва да се гаси веднага след спиране?

Това може да се прави понякога, но трябва да се действа внимателно. Този подход е строго противопоказен в случай, че в резервоара изобщо не се вижда течност. И това се случва, когато при охлаждане, когато течността се свива и „изтича“ в цилиндровия блок. Ако в тази ситуация се добавите нова охлаждаща течност в контейнера, тя ще влезе в тръбата заедно с въздуха, което ще доведе до появата на газови мехурчета в системата. Получава се въздушна „тапа“, която в крайна сметка ще достигне до цилиндровия блок и ще причини прегряване.

Тя може също така да се „заклещи“ в някакво прегъване на тръбата и да наруши потока на охлаждащата течност, в резултат на това ще пострада и ефективността на охлаждане на двигателя. И в двата случая резултатът ще бъде един и същ - прегряване на двигателя с перспектива за основен ремонт.

Подобен ход на събитията може да бъде избегнат с добавяне на антифриз на малки порции, за да се позволи на въздуха да излезе от тръбата. Това обаче не гарантира задоволителен резултат. Добавянето на антифриз в резервоара, където все още се пръска известно количество охлаждаща течност, е потенциално по-малко опасно, но също така не е идеално решение.

Във всеки случай подобна операция трябва да се извършва само когато двигателят е охладен, защото в противен случай този, който налива антифриз, може да получи фонтан от гореща течност в лицето. Когато е студено обаче, антифризът значително намалява обема си. Съответно, след това се добавя още до необходимото ниво и двигателя се стартира. Когато обаче той загрее, течността в охладителната система отново се разширява и може да се окаже, че е твърде много, което също не е никак полезно за двигателя.

Още: На какво да обърнете внимание в автомобила преди идването на есента

Има само един извод от всичко по-горе - за да се избегнат всякакви проблеми, антифризът трябва да се добавя изключително през капачката на радиатора. Това гарантира, че моторът няма да пострада.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Загуби ли инерция преходът към електрически превозни средства?

Компания за автономни коли се разследва за 22 инцидента

Защо движението с отворени прозорци е опасно?

Ford губи 100 000 долара от всеки произведен електромобил

Как да разберете, че стартерът не работи?

Вандал подпали скъпа суперкола, обявена за продажба (ВИДЕО)

Как да увеличите ресурса на автоматичната скоростна кутия

Байдън смята да наложи мита върху китайските електрически превозни средства

Mercedes се похвали с феноменално постижение на своето „кубче“

Изливане или изпомпване на маслото при смяна - кое по-добре?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com