Защо трябва редовно да се сменят масления и горивен филтър на автомобила?

21485
Защо трябва редовно да се сменят масления и горивен филтър на автомобила?
Снимка: iStock/Guliver

Филтрите в автомобила са от съществено значение за добрата работа на отделните възли и агрегати в него. Затова и основното при техническо обслужване е следенето на състоянието на филтрите и техния ресурс на работа.

В един двигател филтрите са: маслен, горивен и въздушен и те определят до голяма степен неговата ефективна работа.Ф

Кога и как се сменя масления филтър на двигателя?

Масленият филтър улавя всички малки частици, които се отделят при работа на двигателя. Работата при различни  температурни режими също спомага за замърсяване   на моторното масло и   филтрирането му го пречиства  и удължава неговия експлоатационен срок.

Основните елементи на  масления филтър са: корпус, филтриращ елемент, възвратен и байпасен клапан. Но при различните производители те се различават както по конструкция, така и по вида на материала за изработване на елементите.

Смяна на маслен филтър се извършва винаги  при смяна на двигателно

масло. Ако се смени само маслото без филтъра част от  замърсяванията, намиращи се в него преминават в новото масло и влошават неговите характеристики.

Освен замърсяванията, самата филтрираща способност на масления филтър прогресивно  намалява  в процеса на експлоатация и той не успява да пречиства маслото. Това намалява значително експлоатационния му срок и по-лошо влошава се смазването на двигателя , което ускорява износването му.

Ориентировъчно смяна на маслен филтър се препоръчва на около 10 000 километра пробег, но определящото е при всяка смяна моторно масло, независимо дали това се прави планово след  изминат пробег или след извършен ремонт.

Може да се извърши смяна на маслен филтър без смяна на масло, но обратното не е разрешено.

Смяна на масло и маслен филтър е добре да се извърши в автосервиз , защото има необходимото оборудване като: естакада или подемник, ключ за филтър и подходящ съд за събиране и съхранение на отработеното масло. В някои автосервизи отработеното масло се изпомпва с уред и това значителна улеснява подмяната.

След източване на маслото и сваляне на масления филтър, системата се промива.

Поставя се новия филтър като някои специалисти съветват той да се напълни с част от новото масло преди поставянето, което ще намали времето за работа двигателя с недостатъчно смазване. Преди поставянето му се смазва уплътнението на филтъра с подходяща смазка или се намазва с масло.

Когато масления филтър е поставен,  се налива и новото двигателно масло  като се следи да е точно предписаното от производителя количество.

Хубаво е да се купуват оригинални маслени филтри, защото те са най-подходящи за конкретен автомобил, както и да се използва моторно масло, което е предписано от завода производител. Така ефективността на смазване на двигателя ще е

максимална за по-дълъг пробег.

Кога трябва да се смени горивния филтър на автомобила?

Горивен филтър се поставя на всички двигатели с вътрешно горене. Както се подразбира от името му, той филтрира и пречиства постъпващото в двигателя гориво.

Това се налага за да се предпази горивната система на двигателя от постъпващите с горивото замърсявания,  вода, частици от корозия и смолисти отлагания.

Видът на горивния филтър и разположението му зависи от конструкцията на двигателя.

Смяна на горивен филтър се извършва на пробег, предписан от производителя на автомобила или при поява на някои от следните признаци:

-        Загуба на мощност на двигателя, особено при изкачване.

-        При работа на високи обороти двигателят прекъсва.

-        Повишен разход на гориво.

-        Теч на гориво от свръзките на  горивната система.

-        Трудно стартиране на двигателя.

Тези симптоми на запушен горивен  филтър може да се дължат и на други неизправности по системите на двигателя. Затова е добре преди да се пристъпи към смяна на горивен филтър да се направи диагностика и да се установи причината.

При някои  карбураторни двигатели, както и дизелови горивния филтър е прозрачен и визуално може да се определи степента на замърсяване на филтъра.

Горивен филтър се сменя в автосервиз. Често филтърът е разположен на място, което не е достъпно и е необходимо сваляне на различни елементи преди подмяната му.

В съвременните автомобили някои горивни филтри са разположени в специален горивен модул. Това налага демонтирането първо на модула, а след това разглобяването му. Самото сваляне на модула понякога налага свалянето първо на горивния резервоар, а това е голям обем работа.

Понякога трябва да се извърши и обезвъздушаване след смяна на горивен филтър на системата.

Когато трябва да се смени горивен филтър на дизелов двигател, то най-добре етова да се извърши през есента. Това се препоръчва, за да се подсигури добра работа на филтъра през зимата, когато работата му е затруднена от студеното сгъстено дизелово гориво.

За да работи дълго и безпроблемно двигателят на един автомобил в него трябва да постъпва качествено и пречистено гориво, а той трябва да е добре смазан във всеки един момент. И това се постига с ефективно пречистващи маслен и горивен филтър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Tesla съкращава хиляди служители

Какви глоби плащат автомобилните марки за вредни емисии

Европейските пристанища се превърнаха в паркинги на автомобили

Subaru Crosstrek - верен приятел в приключенията

Какво е нужно за преминаване на технически преглед

Кога автоматичната ръчна спирачка може да бъде опасна

Alfa Romeo представи първия си електромобил

BYD печели почти седем пъти по-малко от Tesla от продадена кола

Става по-топло – може ли обикновена вода да замени течността за чистачки?

Opel възражда Frontera в нова опаковка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com