Джон Савидж ще бъде специален гост на 21-вия София Филм Фест

1903
Джон Савидж ще бъде специален гост на 21-вия София Филм Фест

„Where do I go? Follow my heartbeat

Where do I go? Follow my hand

Where do they lead me?

And will I ever discover why I live and die?...”

Няколко поколения помнят този рефрен, изпълнен от Клод Хупър Буковски в епохалния мюзикъл „Коса”. През 1979 година творбата на Голт Макдермот, Джеръм Рагни и Джеймс Радо е увековечена във филма на Милош Форман, а ролята на чистата, наивна душа Клод е поверена на Джон Савидж.

Прочутият американски актьор е роден на 25 август 1949 година в Лонг Айлънд, Ню Йорк, САЩ. Той учи в Американската академия за сценични изкуства. Дебютира на Бродуей с участието си в мюзикъла „Цигулар на покрива”; при все че е дубльор на един от главните герои, получава шанс за изява. В годините между 1972 и 1975 участава в редица филми, прави телевизионно шоу и играе три години на театрална сцена в Чикаго, където печели Drama Circle Awards за сценично си изпълнение на Били Бибит в пиесата „Полет на кукувиче гнездо”. Впоследствие се премества в Лос Анджелис - играе в пиесата „Ерик” с Марк Хамил и Патриша Нийл, а след това е избран за ролята на Боби в продукцията на Дейвид Мамет „American Buffalo”, режисирана от Улу Гросбард.

Големият пробив в киното за Джон Савидж идва с участието му в „Ловецът на елени” (1978) - в ролята на американския войник Стивън, завърнал се от войната във Виетнам без краката си, измъчван от жестоки морални и психологически травми. Филмът на режисьора Майкъл Чимино е големият победител на 51-вите награди „Оскар” с номинации в 9 категории и спечелени 5 статуетки, между които за най-добър филм и за най-добър режисьор на Майкъл Чимино, който получава и „Златен глобус” за „Ловецът на елени” – безспорно един от най-великите филми в историята на американското кино.

Следващата година – 1979 – е още по-успешна за актьорската кариера на Джон Савидж - Милош Форман му поверява незбравимата роля на Клод Хупър Буковски в хитовия мюзикъл „Коса”. Савидж участва и в адаптацията на режисьора Харолд Бекер „The Onion Field” по романа на Джоузеф Уамбо. Следват много различни предизвикателства – героите му са оцелял след опит за самоубийство във филма на Ричард Донър „Inside Moves” (1980), отмъстител за смъртта на съпругата си в източния блок преди падане на Берлинската стена в „Аматьорът” (1981), верен на ученическата си любов бивш военнопленник в „Любовниците на Мария” (1984) на режисьора Андрей Кончаловски, където си партнира с Настася Кински. Следват звездните изяви в „Салвадор” (1986) на Оливър Стоун и в „Кръстникът 3” (1990) на Франсис Форд Копола.

В края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век, Джон Савидж демонстрира своята политическа и гражданска позиция като активно се включва и работи заедно с Нелсън Мандела в анти-апартейд движението в Южна Африка. Но това не му пречи да продължава работата си като актьор и да изгради много успешни филмови и телевизионни роли; включва се и в продуцентския екип на „Малкълм Х” на Спайк Лий. Незабравими са и персонажите му в „Тънка червена линия” (1998) на Терънс Малик, в „Писмо в бутилка” (1999) на Луис Мандоки, в „Красавецът Хари” (2009) на Бети Гордън и „Прикритието” (2008) на Брайън Джун. Повече от запомнящи се са героите му в сериала „Тъмният ангел” (2000) на Джеймс Камерън и в успешната HBO поредица, създадена през 2003 година – „Карнавал”.

Извън многобройните си (над 200!) филмови, театрални и телевизионни роли, Джон Савидж се изявява също като продуцент и композитор.

"КАРЪЛ" на Тод Хейнс - на екран в София, Пловдив и Варна

След финала на София Филм Фест българската публика отново ще има шанс да види изключителните Кейт Бланшет и Руни Мара в една любовна ис...

На предстоящото издание на 21-вия Международен София Филм Фест, Джон Савидж ще представи на българските зрители филма с негово участие „Завръщане” (2017) на сръбския режисьор Предраг Якшич – една история за човек, който намира обратно пътя към родния си град след 40 години отсъствие, за да разбере, че е останал сам. Американските му приятели го следват, за да го върнат обратно, и така едно малко селце във Войводина се изпълва с живот и хора, както никога досега.

* * *

Фестивалната публика ще има удоволствието да види отново и култовите филми „Ловецът на елени” и „Коса”, представени лично от ДЖОН САВИДЖ на 11 март, събота. Предвидена е и специална среща със звездата в съботния ден, в Дома на киното – превърналото се в традиция със запазена марка „София – Град на киното” ИНТЕРВЮ с АВТОГРАФ!

 

„Why do I live, why do I die?

"Истории като на кино" на Атанас Христосков е сред документалните кинопремиери в програмата на 20-ия София Филм Фест

Филмът, в който можете да видите и чуете цяла плеяда български кинаджии, ще има своята ПЪРВА СРЕЩА с публиката на 21 март в Дома на кин...

Where do I go?

Tell my why, tell me where?

Tell my why, tell me where?

Tell me why?...”

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

Кино "Влайкова" посреща "Годзила и Конг: Нова империя"

Новият филм на Вим Вендерс - "Прекрасни дни", тръгва по кината от 29 март

Мартин Скорсезе с документална поредица за 8 светци

"Кино за незрящи" за 8-и път на София Филм Фест

Нов филм на Башар Рахал разказва историята на параолимпиеца Михаил Христов

София Филм Фест представя Cinema Politica: Провокативни и важни документални творби

Сериал на Теодора Маркова с награди от най-големия фестивал в Европа

Връчиха наградите на 28-ия София Филм Фест: Вижте кои са големите победители

Продължението на "Лудия Макс" със световна премиера в Кан (ВИДЕО)

Романтичната комедия "Красива сватба" с премиера в кино "Влайкова"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com