Как най-хубавите филми ни формират като личности за цял живот

4687
Как най-хубавите филми ни формират като личности за цял живот
Снимка: Община Враца

Всеки може да изброи поне три от най-хубавите филми, за които ще се закълне, че дори са променили живота му. За друг това може да са книги или различен вид изкуство. Но киното, със своята достъпност, с факта, че от много години е в домовете ни, е завзело едно голямо пространство.

Кои са вашите, най-хубави филми? Успяха ли да формират качества или емоции, които сте съхранили до днес?

Моите топ три най-хубави филми успяха да направят това. Да започнем с българската класика „Козият рог“. Само изброяването на авторите на филма те карат да настръхнеш. Режисьор е Методи Андонов, автор на сценария – Николай Хайтов. От уникалния актьорски състав ще спомена само двама души - Катя Паскалева и Антон Горчев. Не зная дали има човек, който освен от филма, да не е бил развълнуван и от уникалната песен „Двама“, изпълнена от Мария Нейкова. Изкуство, което наистина може да преобърне представите ни за живота.

Следва още един от най-хубавите филми, който не мога да забравя и съм горда, че отново е български. „Момчето си отива“ на режисьора Людмил Кирков. И той е от същия период, както първия филм. Излиза на екран през 1972 година. Това е едно от уникалните неща в този вид кино, не остарява. Гледах го преди месец и отново се развълнувах! И тук има песен, която се е превърнала в емблема. Тя се нарича „Хора и улици“ и е изпълнена от Мими Иванова и Борис Гуджунов. Музиката и текстът ме докосват с усещане за реалност.

Невероятната играта на актьора Филип Трифонов и красивата любов на неговия герой Ран към продавачката на боза и банички - това не е ли част от пъзела на живота?

Има още „любов“ във филма, но тя е по-различна. Един мъж обича... колата си. Актьорът Кирил Господинов не може да бъде по-смешен и истински в ролята си на ужасния съпруг.

И последният в моята класация на най-хубавите филми се нарича „Американски прелести“ /American Beauty /. Излиза на екран през 1999 година. Неповторимият актьор Кевин Спейси, като че ли „болдва“ филма с присъствието си.

Само ще ви припомня за петте награди Оскар, но не те поставиха лентата в моите топ три на най-хубавите филми. За Сам Мендес, който е режисьор на филма, искам да кажа, че освен майсторство е нужна много свобода на духа, за да създадеш такова произведение на изкуството.

Но не мислете, че списъкът ми с най-хубави филми свършва тук или е само от стари ленти. Изброените произведения са уникални, нещо като крайъгълен камък за мен. Завършвам изброяването им, но с отворен край. Хвърлям ръкавицата с името на един филм, който е пълен е предизвикателства и може би сте гледали. Той излезе през 2016 година и се нарича „Младият Папа“. Малко открехвам вратата с името Джъд Лоу ...

Вечер на европейското кино за първи път у нас

В дните между 3 и 7 декември 34 киносалона в 27 държави от Европейския съюз ще бъдат домакини на специални събития, акцентиращи върху б...

Изкуството, като цяло, винаги е било фактор, който формира личността. Киното и то най-хубавите филми, които всеки от нас е гледал, имат и още едно преимущество. В много от случаите те се преплитат с наши, лични преживявания или периоди от живота на всеки човек. Това важи особено много за по-младите години. Едни от паметните любовни преживявания са свързани с посещението на киносалона. Първите срещи с любим човек, докосванията, целувките, за много хора по целия свят са се случили точно в киното.

В наши дни нещата са малко по-различни, но въздействието на най-хубавите филми продължава да бъде осезаемо.

Много често „виждаме“ себе си на екрана и чрез действията на героите се припознаваме или просто се учим да постъпваме по определен начин.

Както филмите, създадени по класически романи, така и наглед обикновените сценарии за нещата от живота могат да бъдат нагледни уроци и да намерят точния човек до който са адресирани. Как киното постига това отдавна не е загадка. Превърнало се в индустрия за милиарди, това изкуство отдавна има своите механизми за въздействие. Но има и нещо необяснимо, което е отвъд схемата за това как се прави добър филм. Това е магия, която знаят и използват определени творци, за да пресъздадат живота върху бялото платно и така най-хубавите филми да станат факт. Не зная кои имена изникват в съзнанието ви, но зная, че за всеки човек те са различни.

Добрата литература, хубавата книга, които човек може и да пропусне има шанс да го „намери“ чрез киното. И понеже нищо не е случайно това много често се случва. Срещата с определен автор може да стане чрез екрана.

Обявиха най-добрия филм за последните 30 години

Съгласно проучване на веригата киносалони „Шоукейс“, "Изкуплението Шошенк" е най-добрият филм през последните 30 години, То...

Да цитираме цели абзаци от филмов диалог, да се смеем на ситуации, да заучаваме жаргон или да се обличаме по начина по който го правят героите, е станало част от ежедневието на всеки киноман. Великият диктатор става все по-властен и в последните години един сериал като „Игра на тронове“ доказа това. Няма граници, фантазии или светове, които киното да не може да превземе.

Освен на любов, взаимоотношения и уроци за живота, киното ни дава и още нещо. Това е възможността да се докоснем до места на които никога няма да бъдем, да се срещнем с хора, които не бихме могли да видим в живота си.

И още нещо уникално. В киносалона на най-малкото село в Индия и в Ню Йорк, може да се види един и същи филм. Различни са само очите, които гледат и начинът по който се възприема. Затова всеки има своя най-хубав филм. Даже всеки има филма на живота си. Неговите създатели - сценарист, режисьор и актьор дори не подозират, че някой ще си каже – това съм аз! Затова едни от най-хубавите моменти, събития и преживявания в живота се свързват с най-хубавите филми.

Кои са вашите най-хубавите филми и как промениха живота ви? Кой е филмът на вашия живот и къде по света може да бъде видян? 

Автор: Гергана Иванова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

Мария Бакалова ще играе във филм с Райън Рейнолдс и Кенет Брана

"Властелинът на пръстените" се завръща по кината в 4К резолюция

На 1-и май започва Националният фестивал на българското кино "Васил Гендов"

Първата част от шедьовъра на нямото кино "Наполеон" ще бъде показана в Кан (СНИМКИ)

Филмът "Ингеборг Бахман - пътуване в пустинята" на Маргарете фон Трота вече е по кината

Леонардо ди Каприо ще изиграе Франк Синатра, режисиран от Мартин Скорсезе

Легендарното студио "Гибли" ще получи почетна "Златна палма" в Кан

Сериалът "100 години самота" е факт: Гледайте първия трейлър (ВИДЕО)

Куентин Тарантино се отказа от последния си филм

Филмът "Учителската стая" спечели наградата LUX на европейската публика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кино