Как се снима филм по време на пандемия? (ВИДЕО)

14577
Снимки: Actualno.com

Нов високо бюджетен български късометражен филм има амбиция за широко световно разпространение. Режисьор на лентата е Тина Маркович, а оператор е Юлиян Атанасов, носител на World Cinema Dramatic Grand Jury Prize от фестивала Sundance 2020.

За целта на снимките декорите на Nu Boyana Film Studios са превърнати в парижанска приказка през 30-те години на миналия век.

"Филмът се казва „Големият френски обир”. Става въпрос за двама британци обирджии, които изготвят план как да възвърнат изгубената от тях сума пари и по-умният от тях излиза с гениалната идея да оберат френското пазарче в близост до пекарната, в която се намират и така героят ни тръгва на приключение, изпълнено с емоции и неприятности. Това е втори мой късометражен филм. Първият го заснех преди 2 години", признава младата режисьорка Тина Маркович.

"Киното влезе в моя живот преди 5 години, когато реших да запиша специалност „Film Production” в Англия. От малка се занимавам с изкуство и винаги ми е било интересно да гледам филми, да снимам с камера, да рисувам, но когато видях тази специалност си казах, че това е моето нещо. Реших да се върна в България, защото целта винаги ми е била да замина, за да завърша образованието си в чужбина, но да подпомогна развитието на българското кино след това", допълва тя.

Бургас ще приеме форум на късометражното кино

Следващата седмица Бургас ще бъде домакин на първия форум на късометражното кино In The Palace. Събитието ще бъде открито на 10 ноември...

За да спазят всички изисквания за работа в пандемична обстановка, всички лица от екипа на филма са тествани за Covid-19 преди снимките, а маските и дезинфекцията са задължителна част от процеса на снимачната площадка.

"Бюджетът беше около 100 000 лева. Това е доста амбициозен проект. Надявам се филмът да бъде забелязан на филмовите фестивали. За мен основната цел е да подпомогна развитието на българското кино. България е дестинация, която е достойна за инвестиране в кино индустрията – имаме много красива природа, локации, екипите са ни едни от най-добрите в Европа. Работим на световно ниво, но за съжаление само за чуждестранни продукции. Мисля, че за българското кино не се инвестира достатъчно и не можем да покажем колко талантливи актьори и екипи имаме. Надявам се с този филм да поставим една основа, с която да покажем, че и ние можем да правим качествено, българско кино.

Топ 10 на най-добрите любовни филми на всички времена (ВИДЕО)

Колкото и да се стараем като общество, човечеството така и не е успяло да постигне консенсус относно правилата на романтиката. Въпреки ...

По план филмът ще бъде пуснат догодина, но преди това ще бъде разпространен на най-големите световни кино фестивали. Амбицията на лентата е да бъде превърната в пълнометражен проект в най-близко бъдеще.

Какво още каза Тина Маркович пред обектива ма нашата камера, вижте в интервюто.

Автор: Габриела Андреева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

Леонардо ди Каприо ще изиграе Франк Синатра, режисиран от Мартин Скорсезе

Легендарното студио "Гибли" ще получи почетна "Златна палма" в Кан

Сериалът "100 години самота" е факт: Гледайте първия трейлър (ВИДЕО)

Куентин Тарантино се отказа от последния си филм

Филмът "Учителската стая" спечели наградата LUX на европейската публика

Документален филм за големия кинокритик Тони Андрейков представят в кино "Влайкова"

Новият филм на Константин Божанов е в секция "Особен поглед" в Кан

Обявиха филмите в Кан, които ще се борят за "Златна палма" (СПИСЪК)

Филмът за Доналд Тръмп с Мария Бакалова ще се бори за "Златна палма" в Кан

Гледаме на кино номинирания за наградата LUX филм "На борда на "Адаман" от 12 април

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com