"Кино и пол" - специална тема в програмата на #23SofiaIFF

653
"Кино и пол" - специална тема в програмата на #23SofiaIFF
Снимка: София Филм Фест

В програмата на 23-тия София Филм Фест представяме поредица от филми, които засягат темата за половата идентичност, правата на съвременния човек и обществените граници и нагласи.

Може ли социалната изолация да е по-страшна от смъртта? Какво е изпитанието за едно дете да признае пред родителите си своята различна сексуална ориентация? Кое поражда езика на омразата и случаите на насилие, породени от хомофобия?

Новите предизвикателства които отправя към публиката „София филм фест на брега“

Бургас ще бъде домакин на „София филм фест на брега“ от 14 до 22 март. Фестивалът се провежда за пореден път в града и е ст...

София Филм Фест в сътрудничество с Фондация GLAS представят три филма в рамките на фестивала, които засягат актуалната и болезнена тема за половата идентичност и сблъсъка на човека с обществените и културни стереотипи в търсене на правото си за себеизява.

Документалният филм на Дени Паро „ДА СЕ РАЗКРИЕШ“ е сбор от автентични видео записи на тийнейджъри и деца, които за първи път споделят с родителите си своята различна сексуална ориентация. Филмът е включен в международния документален конкурс. Режисьорът ще представи лично своя филм на пресконференцията, предвидена на 11 март, от 13:00 часа, във фестивалния център „В ПАРКА“. Пресконференцията е предвидена като отворена дискусия по темите за разкриването и за ЛГБТИ и родителството. По време на събитието ще бъдат представени за първи път изводи от социологическо изследване за нивата на хомофобия в България.

Пълнометражният дебют „МОМИЧЕ“ на белгийския сценарист и режисьор Лукас Донт е разказ за мечтите и стремежите на 15-годишно транссексуално момиче да стане балерина. Филмът е с награда „Златна камера“ от Кан 2018 и други международни отличия.

Игралният „ЧОВЕКЪТ, КОЙТО ИЗНЕНАДА ВСИЧКИ“ на Наташа Меркулова и Алексей Чупов е съвременна руска приказка за превръщането на мъжествения, семеен и уважаван от обществото Егор в жена. Филмът ще бъде представен от преподавателя по „История на пола“ и журналист Николай Колев.

София Филм Фест отбелязва 90 г. от рождението на Георги Марков

В навечерието на 1 март 2019, когато се навършват 90-години от рождението на писателя Георги Марков, Домът на киното ще очаква почитате...

Заедно с партньорите от Фондация GLAS ще представим трите филма от програмата на кинофестивала в контекста на обществената дискусия „Кино и пол“ по въпросите, които съвременните кинематографи задават, извън злободневното противопоставяне и политически спор. Тези човешки истории отварят нови и чисти хоризонти за този разговор.

Новосъздаденото сътрудничество между София Филм Фест и Фондация GLAS чрез платформата за куиър-кино „Big Gay Film Club“ цели да запознае българската публика с разнообразието на съвременното ЛГБТИ кино и, чрез силата на универсалния език на седмото изкуство, да отвори диалог с широката общественост по важни теми, засягащи живота на ЛГБТИ хората днес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

На 1-и май започва Националният фестивал на българското кино "Васил Гендов"

Първата част от шедьовъра на нямото кино "Наполеон" ще бъде показана в Кан (СНИМКИ)

Филмът "Ингеборг Бахман - пътуване в пустинята" на Маргарете фон Трота вече е по кината

Леонардо ди Каприо ще изиграе Франк Синатра, режисиран от Мартин Скорсезе

Легендарното студио "Гибли" ще получи почетна "Златна палма" в Кан

Сериалът "100 години самота" е факт: Гледайте първия трейлър (ВИДЕО)

Куентин Тарантино се отказа от последния си филм

Филмът "Учителската стая" спечели наградата LUX на европейската публика

Документален филм за големия кинокритик Тони Андрейков представят в кино "Влайкова"

Новият филм на Константин Божанов е в секция "Особен поглед" в Кан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кино