Класически филми на ужасите, основани на истински истории

2526
Класически филми на ужасите, основани на истински истории
Снимка: iStock/Guliver

Базираните на факти филми на ужасите са това, от което се страхуваме най-много. Научно обоснованите филми на ужасите са особено популярни сред феновете на жанра. Това е така, защото най-много се страхуваме от тях.

Осъзнаването, че представената история действително се е случила (или поне до известна степен) ни лишава от защитния механизъм на мантрата „това е просто филм, това всъщност не е истинско“. И въпреки че много филми са известни с това, че се основават на реални събития (например „Амитивил“), има и такива, които винаги сме възприемали като резултат на буйното въображение на създателите си. Ето 3 базирани на факти филми на ужасите, за чийто произход повечето зрители не знаят.

"Кошмарът на Елмстрийт”

Историята на Фреди Крюгер е известна по целия свят. Всеки жител на нашата планета е чувал за посочената улица и за обезобразения луд, скитащ по нея, който убива жертвите си в съня си. Малцина обаче знаят, че кошмар на улица Елм се основава на истинската история на камбоджански имигранти. Години по-късно Уес Крейвън признава, че е прочел статия във вестника за трагичната им съдба и тогава в главата му се ражда идеята за филм, който завинаги ще промени кариерата му и киното.

„Чъки”

8-те най-високобюджетни филма на ужасите за всички времена

Филмите на ужасите винаги имат своята публика, но в периода около Хелоуин стават особено актуални. Последният хорър, който прикова вни...

Това е друг хитов хорър, за когото може би не сте знаели, че е вдъхновен от историята на реален човек. Сюжетът на „Чъки“ е базиран на съдбата на Робърт Юджийн Ото. Мъжът получава парцалена кукла през 1904 година. Едната версия предполага, че той я е получил като подарък от дядо си, а другата, че му е била поднесена от слуга, практикуващ черна магия. Родителите на момчето все по-често забелязваха, че синът им говори с куклата. Освен това куклата можела мистериозно да се движи из къщата, да преобръща мебели и да носи все повече и повече проблеми. Всеки път, когато куклата е била изхвърляна, тя се озовавала мистериозно отново в стаята на Робърт. Куклата, която Робърт кръщава на себе си в момента се намира в галерията Martello в Кий Уест, Флорида.

„Челюсти”

Аплодираният филм на ужасите, режисиран от Стивън Спилбърг, всъщност е адаптация на едноименния бестселър на Питър Бенчли. Той от своя страна бил вдъхновен от реални събития, случили се на брега на Джърси през 1916 година. Атаките на акули там са се случили в разгара на туристическия сезон и местните власти напълно игнорирали заплахата, за да не застрашат поминъка на местните. Това довело до поредица от аматьорски опити за справяне с проблема. И досега не е установено дали една гигантска голяма бяла акула или група бичи акули е причинила трагичните нападения над хора., РИА Новости

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

Кино "Влайкова" посреща "Годзила и Конг: Нова империя"

Новият филм на Вим Вендерс - "Прекрасни дни", тръгва по кината от 29 март

Мартин Скорсезе с документална поредица за 8 светци

"Кино за незрящи" за 8-и път на София Филм Фест

Нов филм на Башар Рахал разказва историята на параолимпиеца Михаил Христов

София Филм Фест представя Cinema Politica: Провокативни и важни документални творби

Сериал на Теодора Маркова с награди от най-големия фестивал в Европа

Връчиха наградите на 28-ия София Филм Фест: Вижте кои са големите победители

Продължението на "Лудия Макс" със световна премиера в Кан (ВИДЕО)

Романтичната комедия "Красива сватба" с премиера в кино "Влайкова"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com