Глобалното затопляне се забавя от вулканите

205959
Глобалното затопляне се забавя от вулканите

Вулканичните изригвания могат да обяснят продължаващата около 15 години пауза в глобалното затопляне, смятат американски учени, предаде BBC.

Те са изследвали влиянието върху температурата на повърхността на Земята на 17 сравнително малки изригвания на вулкани, станали след 2000 година.

2013 г. е била шестата най-гореща в историята

Миналата година е била шестата най-гореща в историята, което потвърждава тенденцията за затопляне на климата на Земята, съобщи Световн...

Както отбелязват изследователите, в резултат на изригването на вулканите в атмосферата се изхвърлят частици сяра, които отразяват слънчевата светлина и пречат на топлината да достига повърхността на Земята.

Досега климатолозите игнорираха охлаждащия ефект на вулканите, се казва в изследването, публикувано в научното списание Nature Geoscience.

Повишаването на средната температура на въздуха на планетата осезаемо се е забавило от 1998 г. насам, въпреки продължаващото увеличение в емисиите на парникови газове в атмосферата. Това дава повод на скептиците да се съмняват в съществуването на глобалното затопляне и неговата връзка с човешката дейност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com