Климатичните промени ще погубят кулинарното наследство на Европа?

1714
Климатичните промени ще погубят кулинарното наследство на Европа?
Снимка: Pexels

От световноизвестните френски сирена до италианското "Пармиджано" и гръцките маслини "Каламата" - кулинарните съкровища на ЕС са под заплаха заради изменението на климата, предава "Euronews".

Тазгодишната суша, която според учените е най-тежката от 500 години насам, е нанесла щети на всички видове реколта в Европа и е застрашила производството на европейските регионални специалитети, защитени от ЕС.

България с най-ниски икономически загуби в резултат на климатичните промени в ЕС

Климатичните промени водят след себе си бедствия като суша, наводнения, бури и други събития, свързани с климата, като всичко това води...

Стоките със ЗНП (Защитено наименование за произход) и ЗГУ (Защитено географско указание) са част от хранителното наследство на Европа. Ето защо Европейският съюз диктува точни правила за тяхната защита, като създава специфични критерии за стандарт за качество.

В рамките на ЕС има близо 3500 продукта с тези знаци за качество, но по-суровите и по-чести климатични явления затрудняват производителите да се придържат към традиционните рецепти и процедури. Във Франция производителите на млечни продукти твърдят, че сушата е изсушила тревата, която е основна част от храната на кравите.

Много производители получиха изключения, за да продължат да използват доходоносната марка на ЕС, въпреки че не отговарят на стандартите.

Хуберт Дюбиен е председател на организацията на сирената със ЗНП във Франция и казва, че е имало безпрецедентни искания за изключения: "28 ЗНП тази година, в исторически план никога не сме виждали това, преди имахме искания за временни промени в спецификациите, особено в южната част на Франция, а сега осъзнаваме, че има повече засегнати продукти със ЗНП като цяло, но и повече в северната част на Франция."

Ще се променят ли тези критерии или ще променят качеството и вкуса на продукта? 

Как климатът променя поведението на пожарите?

Неконтролируеми – от Полярния кръг до влажните зони в Южна Америка, пожарите се превръщат в един от най-ярките белези на климатич...

"Много внимаваме типичността на продукта да се запази, така че вкусът на млякото и следователно вкусът на сиренето да не се променят, като пример, френското сирене, наречено "комте", ще остане същото, "комте", и потребителят няма да забележи разликата.", казва Карол Ли, ръководител на INAO, Френския национален институт за произход и качество.

Франция е една от държавите-членки с най-много продукти с етикет, непосредствено след Италия. Именно там, в долината на река По, рекордно ниските нива на реката, която напоява полетата, са се отразили на производството на "Пармиджано", което се очаква да намалее.

В Испания прасетата Иберико, от които се произвежда шунката Bellota, са изчерпали запасите си от храна и се очаква цените да се повишат.

В цяла Европа тазгодишните горещини натовариха производителите, като затрудниха спазването на стандартите на етикетите, а с нарастващото въздействие на климата върху селското стопанство повече от всякога тези производители ще трябва да се научат да се адаптират към променящите се условия.

Сушата заплашва реколтата от маслини в Испания

Първата "тройна" Ла Ниня през този век прогнозират метеоролозите

Студената фаза на Южната осцилация – Ла Ниня – може да продължи до края на 2022 г. – началото на 2023 г., се казва в ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Ел Ниньо ще се обърне в Ла Ниня. Тази година може да се окаже най-горещата в историята

Следата "Ковачки": "Топлофикация София" е можела да спести 200 млн. лв. за 6 години

Работниците по света са все по-застрашени заради климатичните промени

Учени разкриха механизма за покачването на морското ниво

Мащабна акция разкри чудовищно изсичане на гори в Индонезия, Малайзия и Нова Гвинея

Коя страна може да се похвали с най-голямата геотермална система в Европа?

Климатичните разходи заплашват да доведат редица развиващи се държави до фалит

Светът бележи пореден рекордно горещ месец през март

Как сушата в Панамския канал може да застраши глобалната верига на доставки?

Едва 57 производители са отговорни за по-голямата част от въглеродните емисии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com