Климатолози: Изпепеляващите жеги в Австралия са предупреждение за бъдещето

28939

Рекордно горещата вълна в Австралия, вече предизвикала стотици горски пожари, принуди метеоролозите в страната да преначертаят националната температурна скала - в посока нагоре, пише британският вестник "Индипендънт", цитиран от агенция Фокус.

Австралийското бюро по метеорология увеличи своите температурни таблици от досегашния „таван" от 50 градуса по Целзий на 54 градуса.

Глобалното затопляне ще се забави?

Метеорологичната служба на Великобритания предвижда климатът в близките четири години да се променя по-бавно, отколкото по-рано се пред...

Освен това се наложи да бъдат добавени два нови цвята - тъмно виолетов и розов - за изобразяването на новата разширена скала върху интерактивните метеорологични карти. Във виолетово, показващо температура над 50 градуса, вече е оцветена част от диаграмата за температурите за следващата седмица.

Това е първият път, когато някоя държава в света фактически променя скалата, за да вземе под внимание температури, които вероятно ще излязат от ползваната досега скала. Климатолози вече посочват, че това е предупреждение за бъдещето.

В същото време стана ясно, че 2012 г е била най-горещата година, регистрирана в Съединените щати, подобрявайки предишния рекорд с цял градус. Това съобщава държавната агенция по климата, предаде Ройтерс. Учените от Националното управление по океанските и атмосферни изследвания съобщават, че средната температура през 2012 година в САЩ е била 12.94 градуса по Целзий, с 3.2 градуса над средната през 20-ти век и с 1 градус над тази през 1998 година - най-горещата досега в архивите. Данните не включват Хавай и Аляска.

Службата потвърждава и това, което фермерите от централните райони и жителите на западните части на страната вече знаят, - че 2012 г. е била и по-суха от обикновено.

Австралия се задъхва от жега

Изключителната горещина в Австралия принуди метеорологичната служба да осъвремени температурната си скала с нови цветове на климатичн...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com