Крайните температури могат да направят Южна Азия необитаема

6435
Крайните температури могат да направят Южна Азия необитаема
Снимка: Getty Images/Guliver

Крайно високите температури, предизвикани от промените в климата, рискуват да направят Южна Азия, където сега живее една пета от човечеството, необитаемо място. Това е възможен сценарий, в случай, че до края на века не се направи нищо за намаляване на газовете с парников ефект.

Повишаването на температурите и на влажността може да достигне до крайно високи стойности, надхвърлящи капацитета на човешкия организъм за оцеляване без защита, става ясно от изследване, публикувано в списание Science Advances. „Тези смъртоносни топлинни вълни могат да се появят само след няколко десетилетия в райони като Индия, Пакистан и Бангладеш“, предупреждават учените. Според тях могат да бъдат засегнати и плодородните обработваеми райони по реките Инд и Ганг. През 2015 г. петата най-смъртоносна в историята топлинна вълна удари голяма част от Индия и Пакистан, убивайки 3 500 души.

Експерт: С политическа цел се лансира тезата, че затоплянето е нещо лошо

С политическа цел се лансира тезата, че затоплянето е нещо лошо – никога светът не е бил толкова мирен, толкова сит, толкова бог...

Множество научни изследвания за Южна Азия са установили връзката между климатичните промени и честотата на големите жеги, както и как се отразяват те на човешкото здраве.

Учени от Масачузетския технологичен институт (MIT) и Университета Лойола Меримаунт в Лос Анджелис обръщат внимание на това, че не се правят прогнози за т. нар. „влажна жега“ и за нейното въздействие върху способността за адаптация на човешкия организъм.

За своите изследвания учените са използвали две климатични симулации, основани на последните математически модели за циркулацията на въздушни маси около земното кълбо.

Учените са установили, че без намаляване на емисиите на въглероден двуокис (CO2), средните температури на влажна жега ще се доближат до 35 градуса по Целзий през лятото в по-голямата част на Южна Азия до края на века. Това е праг, над който човешкият организъм трудно оцелява. Според прогнозите в някои райони тези влажни горещини ще надхвърлят прага от 35 градуса по Целзий. При сценарий, предвиждащ намаляване на емисиите на CO2 до стойности, предвидени в Парижкото споразумение за климата през 2015 г., тези средни температури ще стигнат ни 35, а 31 градуса по целзий. Този температурен праг се счита за опасен за човешкото здраве.

Научен доклад: Имаме 3 години, за да спасим планетата от екокатастрофа

Човечеството трябва да понижи емисиите на въглероден диоксид до 2020 година, за да постигне реалистичен напредък в ограничаването на гл...

Ние се надяваме, че ще е възможно да се избегнат тези прогнози за убийствени горещини чрез намаляване на парниковите газове, за да бъде овладяно климатичното затопляне. Това не е невъзможен сценарий, казва Елфатих Елтахир – професор по екологично инженерство в MIT.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Може ли завод в океана за улавяне на въглерод да помогне за спасяването на света?

Ел Ниньо ще се обърне в Ла Ниня. Тази година може да се окаже най-горещата в историята

Следата "Ковачки": "Топлофикация София" е можела да спести 200 млн. лв. за 6 години

Работниците по света са все по-застрашени заради климатичните промени

Учени разкриха механизма за покачването на морското ниво

Мащабна акция разкри чудовищно изсичане на гори в Индонезия, Малайзия и Нова Гвинея

Коя страна може да се похвали с най-голямата геотермална система в Европа?

Климатичните разходи заплашват да доведат редица развиващи се държави до фалит

Светът бележи пореден рекордно горещ месец през март

Как сушата в Панамския канал може да застраши глобалната верига на доставки?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com