X
 
 

Круизните кораби бълват опасно много серни и азотни оксиди

3214 2
Круизните кораби бълват опасно много серни и азотни оксиди
Снимка: Getty Images
Гърция и дестинации като Санторини и Миконос са сред водещите места в Европа, засегнати неблагоприятно от замърсяването на въздуха от круизни кораби, съобщи Европейската федерация за транспорт и околна среда (ЕФТОС), която води кампания за по-чист транспорт.

Неотдавнашно проучване на ЕФТОС установи, че емисиите на серен оксиди (SOx) от круизни кораби в Гърция са 120 пъти по-големи от тези, произведени от всички малки превозни средства (автомобили и т.н.), циркулиращи в страната.

Как дивите животни използват човека в своя полза

Някои животни и птици са се научили да печелят от съжителството с хората. Едни се обръщат към нас за защита и храна, други неусетно кра...

Проучването установи, че емисиите на SOx от 115 круизни кораба, плавали в моретата на Гърция през 2017 г., са били 7 600 тона, докато тези от автомобили и други малки превозни средства достигнали около 64 тона.

Това е един от най-лошите резултати в Европа - след Хърватия, Норвегия и Исландия - които са много популярни дестинации за пътувания.

През 2017 г. корабите на една от най-големите круизни компании в сектора изхвърлили 10 пъти повече серни оксиди в атмосферата по европейските брегове в сравнение с 260 милиона коли, които са се движили на континента през същата година.

Серните оксиди (няколко съединения на сяра и кислород) не са вредни само за здравето на хората, но вредят и на морската и сухопътната среда.

Богаташи в Сан Франциско искат да спрат приют за бездомни с аргумент, че не е екологичен

Заможни жители на Сан Франциско, които започнаха кампания, за да блокират изграждането на нов приют за бездомни в крайбрежния град, изп...

Азотните оксиди (NOx), открити в изгорелите газове на двигателите, също са вредни за общественото здраве и околната среда, като проучването установи, че круизните кораби отделят еквивалента на около 15 процента от азотните оксиди, отделяни от европейския флот пътнически автомобили за една година.

В Гърция 115 круизни кораба са „произвели“ толкова NOx, колкото 64 процента от автомобилния флот на страната през 2017 г.

Изследването препоръчва прилагането на разпоредби относно емисиите от круизни кораби, с десулфуризация и други системи, като се посочва, че тези кораби обикновено плават близо до брега и остават в пристанища за дълги периоди, влияейки на атмосферата там. Той също така препоръчва круизните компании, които предоставят луксозна услуга, да бъдат първите, които са обект на по-строги регулации сред другите области на корабоплаването.

Експертите прогнозират, че дори да се въведат нови разпоредби за съдържание на сяра в горивата за корабите от януари 2020 г., круизните кораби все още ще бъдат основен източник на замърсяване със SOx в сравнение с автомобилите.

Прогноза: Климатичните катастрофи ще стават все по-често явление

Неприемливо е да отричаме измененията в климата, които настъпват. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас Радостина Ценов...

Те очакват круизните кораби да отделят 40 пъти повече SOx от автомобилите през 2020 г.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 2 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
    Ало, Джендерката Евгения, лизачка си на всякакви атрибути, но намали лизането на чуждоземни задници, защото на български е : азотни и серни окиси а не оксиди ! Пък иди в някое килийно училище, да те понаучат на малко бългрски !
  • Анонимен 1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
    за серните-ясно ! адругите?